Vorige
Nieuws

Monumentale Hemsterhuisbrug staat weer op zijn plek

Na een grondige en duurzame renovatie staat de Hemsterhuisbrug weer op zijn vertrouwde plek. De monumentale brug is op 16 januari midden in het drukke centrum van Den Haag op zijn plaats gehesen. De gerenoveerde brug uit 1885 is tijdens de renovatie opnieuw draaibaar gemaakt en de aangrenzende kademuur is hersteld.

Duurzame restauratie Hemsterhuisbrug 

De Hemsterhuisbrug is een monumentale brug en is daarom in oude glorie hersteld met een duurzame aanpak. Zo zijn de oorspronkelijke onderdelen hergebruikt, hersteld of 1-op-1 nagemaakt. Bij het namaken is waar mogelijk de techniek gebruikt van tijdens de originele bouw. In dit geval het gieten van staal.  

Nieuwe kademuur

De kademuur is over een lengte van 260 meter vernieuwd.

Opnieuw draaibaar

Tijdens de restauratie is de brug weer opnieuw draaibaar gemaakt.

Brugwachtershuisje terug van weggeweest 

Het brugwachtershuisje dat tot vlak voor de tweede wereldoorlog bij de brug stond is teruggeplaatst op de originele plek om de historische uitstraling te versterken. Hierin zijn de technische installaties en het bedienpaneel voor de brug geplaatst, om deze lokaal te kunnen bedienen. 

Geheel nieuwe kademuur Noordwal 

Naast de restauratie van de Hemsterhuisbrug is ook de kade aan de Noordwal vernieuwd door Dura Vermeer. De 260 meter lange kade is in twee fasen van ieder circa een half jaar vervangen. Hierbij is er een bouwkuip gemaakt, waarna de oude kademuur is gesloopt. Vervolgens is de nieuwe kademuur teruggebouwd, met aanmeervoorzieningen voor de recreatievaart en een opstapplaats voor de Haagse rondvaartboten. 

Meer over onze Net Zero strategie

Op naar Net Zero  

Ook op dit project hebben we invulling gegeven aan onze Net Zero strategie; een reductie van 50% in 2030 en nul CO2-uitstoot vóór 2050. Zo zijn de monumentale onderdelen van de brug hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Daarnaast bestaan de landhoofden van de brug voor een groot deel uit natuursteen. Het natuursteen van de huidige landhoofden is door specialist MeestersIN gerestaureerd met als uitgangspunt 95% hergebruik. Uiteraard is er ook gebruikgemaakt van duurzaam geproduceerd beton en hout. 

Opening eind februari 

Nu de brug teruggeplaatst is worden er nog een aantal afrondende werkzaamheden uitgevoerd. De verwachting is dat de brug eind februari gebruikt kan worden door fietsers en voetgangers en open kan voor hoge boten. 

1
4
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Gerard van den Burger

Bedrijfsleider wegen Dura Vermeer Infra Regio Zuid West Regio Zuid-Holland
Gerard van den Burger