Vorige
Nieuws

Perron 4 Station Tilburg operationeel in gebruik genomen

Station Tilburg, perron 4, mei 2024

Van 28 april tot en met 13 mei heeft Dura Vermeer hard gewerkt tijdens de buitendienststelling van geheel Tilburg CS. Hierdoor reden er 15 dagen lang geen treinen van, naar en via Tilburg.  

 

15 DAGEN KNALLEN  

Op Station Tilburg heeft Dura Vermeer in opdracht van ProRail in die periode de bestaande trappen van perron 1, 2 en 3 vervangen. Deze trappen waren pas in 2015 gerealiseerd, maar door de steilte ervan is er veel hinder ervaren en heeft ProRail besloten ze compleet te vervangen door twee minder steile trappen. En daarnaast bij één van de perrons deze direct breder te maken door de trapvide aan weerszijden te versmallen. Deze uitdagende werkzaamheden waren op uurniveau uitgepland en dat betaalde zich uit. Na een beheerste demontage van de oude stalen trappen konden de nieuwe stalen trappen worden ingehesen en vervolgens met RVS worden bekleed. De treden werden bekleed met natuursteen en de vides afgewerkt met glas. In de hal van Station Tilburg is daarnaast een extra trap geplaatst, die samen met twee nieuwe roltrappen en een lift de toegang tot het nieuw gebouwde 4e perron vormt. Zo waren we op zaterdag 11 mei gereed om het gebied weer open te stellen voor de reizigers. 

Station Tilburg, perron 4, mei 2024

Nieuwe trappen

Dura Vermeer heeft in opdracht van ProRail De bestaande trappen van perron 1, 2 en 3 vervangen.

Station Tilburg, perron 4, mei 2024

Stalen trappen

De treden zijn bekleed met natuursteen en de vides zijn afgewerkt met glas.

Tijdens de buitendienststelling is de bestrating aangebracht en zijn allerlei voorzieningen voor de reizigers geïnstalleerd, zodat het 4e perron operationeel kon worden opengesteld. Naast de visuele veranderingen die het aanzicht van Station Tilburg hebben verbeterd, zijn er ook werkzaamheden uitgevoerd die niet direct zichtbaar zijn. De Treinbeveiligingsafdeling van Dura Vermeer heeft bijvoorbeeld aanpassingen verricht aan het beveiligingsaspect van perron vier, waardoor het nu mogelijk is om treinen te laten halteren. Op maandagochtend 13 mei om 6.45 uur kwam de eerste trein aan en later die morgen bracht de stoptrein uit Eindhoven de eerste reizigers op het 4e perron. Iedereen was direct zeer enthousiast over de mooie uitstraling.  

De komende tijd zal het 4e perron alleen worden gebruikt voor specifieke gevallen, omdat het nog niet is opgenomen in de dienstregeling en de werkzaamheden aan het spoor nog doorgaan tot 2026

Station Tilburg Universiteit 

Naast de aanpassingen aan het vierde perron zijn er al voorbereidingen getroffen voor de grote ombouw die gepland staat voor 2026. Door de seinen die niet tijdig vrijgegeven konden worden, blijft de grote ombouw voor het hoogfrequent rijden van de treinen wat langer uit. Wel is er aan de oostzijde en op Tilburg Universiteit hard gewerkt om zo veel mogelijk voor te bereiden. De verouderde portalen zijn vervangen door nieuwe, zodat Tilburg klaar is voor de toekomst. Ook op Station Tilburg Universiteit zijn vernieuwingen aangebracht en is de hellingbaan aangepast, zodat ook dat station gereed is voor de toekomst. Tot slot is er veel voorbereidingswerk gedaan voor de kabels en leidingen. Kortom, Dura Vermeer heeft laten zien waar ze goed in zijn: integraal en doelmatig de werkzaamheden uitvoeren, waardoor Tilburg klaar is voor een veilige en duurzame toekomst. 

OVER 'PERRON 4, STATION TILBURG’   

In opdracht van ProRail heeft Dura Vermeer de afgelopen twee jaar gewerkt aan de stations Tilburg en Tilburg Universiteit en aan het spoor op het tracé Breda – Boxtel/Vught. Steeds meer mensen maken een duurzame keuze voor de trein en het aantal reizigers zal de komende jaren gaan toenemen. Het project ‘Programma Hoogfrequent Spoor Tilburg en vierde perron maakt deel uit van het landelijk ‘Programma Hoogfrequent Spoorvervoer’. Doel daarvan is door heel Nederland meer treinen te kunnen laten rijden. 

1
5
Lees meer van Dura Vermeer Railinfra Bekijk werkmaatschappij
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Zuid Oost Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Remko Uenk

Directeur Dura Vermeer Railinfra Regio Heel Nederland
Remko Uenk
Infra

Roelant Veldboer

Directeur Dura Vermeer Infra Regio Zuid Oost Regio Limburg, Regio Gelderland
Roelant Veldboer