Vorige
Nieuws

Rotterdam biedt kansen voor middenhuurwoningen

Mooi artikel in 'Rotterdam in ontwikkeling' over hoe Rotterdam kansen biedt voor middenhuurwoningen. En waarbij snelheid het sleutelwoord is voor het wooncomplex de Grote Beer. Lees hier het bericht of download hieronder het digitale magazine. 

 

Er is momenteel een enorm tekort aan woningen in Nederland. Vooral voor middeninkomens, mensen met een inkomen tussen de 36.000 en 55.000 euro, zit de woningmarkt muurvast. Voor deze doelgroep is jarenlang veel te weinig gebouwd. Deze mensen komen niet in aanmerking voor sociale huurwoningen en hebben vaak geen toegang tot de koopmarkt.

“Vesteda ziet het nadrukkelijk als haar missie om voor deze doelgroep betaalbare huurwoningen te realiseren. Dit doen we met het aan ons toevertrouwde vermogen dat pensioenfondsen in Vesteda investeren. Zo’n 5 miljoen mensen beleggen hierdoor een stukje van hun pensioengeld in deze broodnodige huurwoningen. Dat is pas beleggen met impact!”, aldus Pieter Knauff.

 

GROOTSTEDELIJKE REGIO’S

Vesteda ziet vooral kansen in economisch sterke gebieden, waar mensen op korte reisafstand van hun werk en nabij voorzieningen wonen. Dan gaat het om grote steden als Rotterdam, maar ook om de middelgrote steden en goed bereikbare dorpen daar omheen. Ook na de coronapandemie blijft Vesteda positief over de aantrekkelijkheid van de stad, maar een woning is vandaag de dag meer dan een plek om te wonen. Het is ook een energiezuinige, gezonde en prettige ruimte om vanuit te werken, te ontspannen, te ontmoeten en natuur te beleven. In Rotterdam zien we volop mogelijkheden om dit soort aantrekkelijke woonplekken te creëren. Op initiatief van AM/Heijmans en Dura Vermeer zijn we in Rotterdam al in een vroeg stadium betrokken geraakt bij twee kansrijke gebiedsontwikkelingen: Imagine in Feyenoord City en de Grote Beer in Rotterdam Alexander.

Beide projecten bevinden zich op uitstekend bereikbare locaties, ook via openbaar vervoer. Het zijn de plekken waar de stad zich naartoe ontwikkelt en waar kwaliteit, duurzaamheid, betaalbaarheid en haalbaarheid nog te combineren zijn.” “We richten ons daarbij nadrukkelijk op kwaliteit voor de lange termijn,” zegt Pieter. “Dit betekent dat we heel veel aandacht hebben voor de intrinsieke kwaliteit van het woongebouw, de woning, algemene ruimten en de duurzaamheidsprestaties van het complex.” Fors gestegen bouwkosten maken projecten financieel steeds minder makkelijk haalbaar. Toch lukt het Vesteda nog steeds om te investeren in stedelijke projecten. Vesteda kiest ervoor om in een vroeg stadium in nieuwe gebiedsontwikkelingen te investeren, kiest voor ruimere woningen van hoge kwaliteit met een wat lager risico én wat lager rendement. Mede door geïndustrialiseerd te bouwen, kan de kostprijs onder controle worden gehouden. Project Grote Beer wordt bijvoorbeeld grotendeels prefab gerealiseerd, waardoor het is gelukt om 85% van de woningen in het gereguleerde middenhuursegment te realiseren. 

 

GOEDE DIALOOG MET GEMEENTE

“Snelheid is het sleutelwoord bij wooncomplex de Grote Beer,” vertelt Dick Boelen, directeur Vastgoed van Dura Vermeer. “Het Actieplan Middenhuur van de gemeente Rotterdam vormde een duidelijke leidraad. Via een unsolicited proposal legden wij zelf het voorstel voor deze ontwikkeling voor aan de gemeente en betrokken Vesteda als beoogd eindbelegger meteen bij het proces. Dit werd omarmd vanwege de bijdrage aan de Rotterdamse bouwambitie en groei van de stad. De rol van de gemeente, en vooral die van directeur gebiedsontwikkeling Jos Melchers en wethouder Bas Kurvers, is hierbij doorslaggevend geweest. In een transparant proces zijn we snel tot een passende grondprijs gekomen. Dat dit tijdens de coronathuiswerkmaanden en met medewerking van alle gemeentelijke diensten is gelukt, is heel bijzonder. Omdat we ‘prefab all the way’ werken; alle onderdelen van het gebouw worden prefab aangeleverd, kunnen we snel bouwen. We verwachten met twintig maanden klaar te zijn.” Pieter: “Grote Beer is het startschot voor de toekomstige verdichting rond ov-knooppunt NS Rotterdam Alexander, waar nu alleen kantoren, winkels en sociale huurwoningen zijn. Omdat we ook in dit ontwikkelingsproces vroegtijdig betrokken zijn, konden we als Vesteda actief meedenken in het ontwerpproces en een haalbare en snelle bijdrage leveren aan het toevoegen van betaalbare huurwoningen op een veelbelovende locatie in Rotterdam.” 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!