Vorige
Nieuws

Van braakliggend gebied naar betaalbaar wonen; hoogste punt woontoren Grote Beer bereikt

In de Rotterdamse wijk Oosterflank ontwikkelt en bouwt Dura Vermeer 193 betaalbare huurwoningen voor mensen met een middeninkomen. De komst van woontoren de ‘Grote Beer’ draagt bij aan een levendig stadshart van Prins Alexander; waar wonen straks naast werken en winkelen centraal staat. Door de goede samenwerking en de no-nonsense mentaliteit kwam het plan binnen 20 maanden van schets naar realisatie. En door modulaire bouw is het hoogste punt van de woontoren binnen aanzienlijk verkorte tijd, op 14 november, bereikt.  

 

No-nonsense mentaliteit 

Op het braakliggende stuk grond aan de Grote Beer is na meerdere planinitiatieven door Dura Vermeer, in samenwerking met Klépierre, een planvisie neergelegd om een woningcomplex te bouwen met 193 woningen. Dit plan ontstond in het voorjaar van 2020 en had als doel al in december 2021 de eerste paal de grond in te slaan. Door deze duidelijke ambitie van de gemeente Rotterdam, snel handelen van Dura Vermeer en het vroegtijdig instappen van woningbelegger en –verhuurder Vesteda, is dit plan in korte tijd bereikt. 

 

Betaalbaar wonen 

In de woontoren komen twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 57 tot 83 m2, die bijna energieneutraal zijn en volledig gasloos. Het gebouw telt 21 woonlagen, krijgt verschillende daktuinen voor bewoners en wordt 68 meter hoog. Op de begane grond komt ruimte voor winkels en andere commerciële functies. Het grootste deel van het plan is bedoeld voor middeninkomens. Met een tekort aan dit type woningaanbod, biedt Dura Vermeer een vastgoedoplossing voor onder andere starters en éénoudergezinnen die graag in de stad willen blijven wonen.

 

Modulaire bouw 

Dat het woongebouw zo snel gebouwd kan worden, komt onder andere door de ‘prefab-all-the-way’ bouwtechniek die wordt toegepast: gevels, constructiewanden, vloeren, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. Klunder Architecten tekende voor de architectuur van het gebouw. Door al in de ontwerpfase voor het ‘prefab-all-the-way' principe te kiezen en onze partners vroegtijdig te betrekken, kon het ontwerp optimaal worden afgestemd waardoor we de Grote Beer met deze grote snelheid kunnen realiseren’, aldus Raymond de Boer, directeur bij Dura Vermeer.  

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.