Geopend: Kinderopvang, speciaal- en regulier onderwijs onder één dak
De wijk Bloemendaal in Gouda is een bijzonder en duurzaam schoolgebouw rijker. Dura Vermeer heeft een gezamenlijke nieuwbouw gerealiseerd waarin basisschool De Triangel, de school voor speciaal onderwijs Auris Taalplein en kinderopvangorganisatie Kind&co Ludens samenkomen. Op 9 april vond de feestelijke opening plaats, in het bijzijn van leerlingen, leerkrachten en andere betrokkenen.
“Hier mag iedereen trots op zijn,” sprak onderwijswethouder Thierry van Vugt tijdens de officiële opening. “Gouda kent een gevarieerd onderwijslandschap en staat dan ook voor een grote opgave bij de vernieuwing van schoolgebouwen. Creatieve oplossingen zijn nodig om leerlingen de best mogelijke plek te kunnen geven en om tegelijk de financiën binnen de perken te houden. Deze clustering in één integraal kindcentrum is het perfecte voorbeeld van een oplossing die eigenlijk alleen maar winnaars kent; en dan ook nog in een heel nieuw en duurzaam gebouw. Een goed schoolgebouw zorgt voor beter onderwijs, met een inclusief karakter, en betere leerprestaties.”
Doorgaande leerlijn
Het nieuwe pand is meer dan alleen een modern gebouw; het vormt de fysieke basis voor intensieve samenwerking tussen kinderopvang, regulier basisonderwijs en speciaal onderwijs voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Doordat alle voorzieningen in één gebouw zijn ondergebracht, kunnen ruimtes worden gedeeld en is er sprake van een doorgaande leerlijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Deze opzet biedt extra kansen voor passend onderwijs en vergemakkelijkt de overstap van speciaal naar regulier onderwijs.
Duurzaam uitgangspunt
Bij de bouw is volop ingezet op duurzaamheid. Zo is het innovatieve Drystack-systeem toegepast, een milieuvriendelijk droogstapelsysteem dat niet alleen zorgt voor minder CO₂-uitstoot, maar ook de mogelijkheid biedt om elementen in de toekomst te hergebruiken. Het dak is voorzien van een groenbedekking die bijdraagt aan wateropvang en biodiversiteit, terwijl zonnepanelen het gebouw van duurzame energie voorzien. Ook het schoolplein is groen ingericht, in aansluiting op de omliggende openbare ruimte.
Voorbeeld
Volgens wethouder Van Vugt staat deze integrale benadering model voor de Goudse aanpak op het gebied van schoolhuisvesting: efficiënt omgaan met ruimte en middelen. Ook in de wijk Westergouwe wordt gewerkt aan een soortgelijk centrum waarin kinderopvang, onderwijs, sport, wonen en ontmoeten samenkomen. De bouw van dit zogeheten Voorzieningencluster Westergouwe is vorig jaar gestart en de oplevering staat gepland voor eind 2025.