Vorige
Vervanging spoorbrug Witte Paarden

Duurzame vervanging van ruim honderdjarige Spoorbrug

Steenwijkerland
2019-2021
Bedrijfsleven
Infra

In samenwerking met ProRail vervangt Dura Vermeer de 100 jaar oude brug over het spoor bij Witte Paarden in gemeente Steenwijkerland. Voor de nieuwe brug worden hergebruikt staal en andere duurzame materialen ingezet.

Circulair en toekomstbestendig

Bij de bouw van de nieuwe brug worden stalen hulpbalken van de zeesluis in IJmuiden hergebruikt. Die dienden als hulpbalken tijdens de bouw van de sluizen. Deze balken zijn daar nieuw voor gekocht en nog uitstekend herbruikbaar voor deze brug. Daarnaast wordt het brugdek uit composiet gemaakt, een innovatieve kunststof met een minimaal gewicht. Zo wordt er minder materiaal verbruikt en is er minder CO2-uitstoot. Het project draagt zo direct bij aan onze duurzaamheidsambities "Hergebruik? Zo vaak mogelijk!" en "Uitstoot op nul".

Geen buitendienststelling en tijdwinst

De werkzaamheden aan de nieuwe spoorbrug worden zonder overlast voor het treinverkeer gerealiseerd. We voeren de werkzaamheden namelijk ’s nachts uit omdat er dan geen treinen rijden. Bovendien realiseren we zo een enorme tijdwinst.

Circulaire vervanging

Bij de bouw van de nieuwe brug worden stalen hulpbalken van de zeesluis in IJmuiden hergebruikt.

Geen buitendienststelling

De werkzaamheden aan de nieuwe spoorbrug worden's nachts zonder overlast voor het treinverkeer gerealiseerd.

Actief meedenken

De huidige ruim honderd jaar oude spoorbrug is op dit moment niet toegankelijk voor verkeer. ‘Toen wij in augustus 2019 hoorden dat ProRail de brug ging vervangen met een verwachte doorlooptijd van drie jaar, zijn we gaan nadenken over een snellere aanpak met duurzame grondslag’ vertelt Peter Hassink, tenderleider bij Dura Vermeer. ‘We kregen van ProRail de kans om ons idee in bouwteamverband uit te werken. Met succes, want zoals het er nu naar uit ziet wordt de brug medio 2021 weer opengesteld voor verkeer. Ruim een jaar eerder dan gepland en zonder buitendienststellingen.’

 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Pieter Zonneveld

Manager Verwerving Regio Groningen, Regio Friesland, Regio Drenthe, Regio Overijssel, Regio Gelderland
Pieter Zonneveld
Infra

Harm Brouwer

Bedrijfsleider Regio Friesland, Regio Groningen, Regio Drenthe, Regio Overijssel
Harm Brouwer