Vorige
Blog

Kees en Amira zetten techniek om in euro's: 'De kunst zit in optimaliseren met oog voor slimmere en efficiëntere oplossingen'

Kostenramingen geven een betrouwbare en realistische inschatting van alle kosten die zijn verbonden aan een ontwikkeling of een bouwproject. Het gaat over directe kosten zoals arbeid, materieel en materiaal. En daarnaast is het van belang dat een inschatting van de veranderende marktomstandigheden wordt meegenomen. Dat vergt niet alleen oog voor detail, maar ook kennis en ervaring. Daar kunnen Kostendeskundige Kees Musters en Junior Calculator Amira Roessen, beide werkzaam bij Dura Vermeer Bouw Midden West, over meepraten.

Kees: “Kostenramingen maken al vroeg in het proces duidelijk of een project financieel haalbaar is. Tot in de kleinste details met eventuele bijkomende risico’s. De klant wil precies weten wat in de prijs zit en wij moeten als Dura Vermeer weten of we ook waar kunnen maken wat we beloven. Alleen dan kunnen we volmondig ‘ja’ zeggen tegen een project.” Een van die projecten is Costerweg in Wageningen, waar Kees en Amira gezamenlijk aan hebben gewerkt. Kees: “Amira was toentertijd net werkzaam bij Dura Vermeer Bouw Midden West. Elke nieuwe medewerker krijgt een Buddy. Zo kreeg ik Amira onder mijn hoede om haar mijn 34 jaar ervaring bij te brengen. Dat gaat natuurlijk niet over één nacht ijs, maar we zijn direct aan de slag gegaan. En kijk waar we staan!”, lacht Kees terwijl beiden de vorderingen van de studentenwoningen van project Costerweg aanschouwen.  

Amira heeft de afgelopen 2 jaar veel kennis en ervaring opgedaan mede dankzij ‘buddy’ Kees

Kees en Amira werkte samen aan project Costerweg in Wageningen

Leren 

Amira heeft de afgelopen 2 jaar veel kennis en ervaring opgedaan mede dankzij ‘buddy’ Kees. “Costerweg is een eigen ontwikkeling waarbij wij zijn ingestapt vanaf de definitieve begrotingsfase, waar het werk veel meer op detailniveau is dan bij kostenramingen. Een mooie kans voor mij om direct in het diepe te springen en veel te leren. Ik heb een opleiding in civiele techniek, dus de bouwkundige kennis en ervaring van Kees heeft mij enorm op weg geholpen. Kees neemt altijd de tijd voor mij om het een en ander uit te leggen. Daarnaast kreeg ik ook de ruimte om situaties in de praktijk te bekijken om op die manier tot een goede inschatting te komen. Bovendien kan Kees ook goed tekenen, dat is een handige combinatie!” Kees glimlacht: “Ik heb vroeger getimmerd en ik klus nog steeds graag. Zo komt die technische creativiteit goed van pas.” 

Creativiteit 

Daarnaast is de creativiteit ook hard nodig. Uiteindelijk moeten de tekeningen vertaald worden in budgetten. En dat kan nog wel eens een puzzel zijn. Kees: “Alles is afhankelijk waar we in het proces instappen, de beschikbare tijd en welke gegevens we aangereikt krijgen. Tijd is een van de vele uitdagingen. Daarnaast bekijken we ook of alle gegevens daadwerkelijk op de tekening staan, denk bijvoorbeeld aan dorpels en deurstoppers. Zodra we die elementen over het hoofd zien, kosten deze aan het eind van de rit meestal meer geld dan in het begin.” Amira vult aan: “Het is echt detailwerk, maar het is leuk om uit te pluizen. Techniek wordt daadwerkelijk omgezet in euro’s en daarin hebben we veel keuzes te maken.” Kees: “Er zijn bij al die keuzes diverse partners maar ook collega’s betrokken, zoals een projectmanager, bouwkundige engineer, ontwerpleider en het bedrijfsbureau. Het is de kunst om alles zo te optimaliseren dat we het project in een bepaald budget kunnen krijgen, waarbij we oog hebben voor slimmere, betere en efficiëntere oplossingen.”

Techniek wordt daadwerkelijk omgezet in euro’s en daarin hebben Kees en Amira veel keuzes te maken

Hoofduitvoerder Marco Hof laat Amira en Kees de vorderingen van project Costerweg zien

Ontwikkeling 

Naast de samenwerking in de diverse projectteams, zoals Costerweg, zijn Kees en Amira onderdeel van de vakgroep calculatie. Een hecht team van 10 mannen en vrouwen al zeggen de collega’s zelf. “We zijn een goed team dat veel voor elkaar over heeft. We hebben elke week vakgroepoverleg en bespreken daar de lopende projecten. Wanneer een van de collega’s hulp nodig heeft, wordt er altijd gekeken hoe we dat kunnen opvangen”, stelt Amira. Kees knikt mee: “Dat is ook het warme familiegevoel van Dura Vermeer. We zijn heel collegiaal en open naar elkaar. De persoonlijke verbinding is uiteindelijk ook essentieel om kennis te delen en goed samen te werken, zodat we samen weer beter worden.” Amira: “Ook persoonlijke ontwikkeling staat hoog in het vaandel. Ik wil de komende jaren groeien in het vak en dan hoop ik in Kees z’n voetsporen te treden.” 

Stuur jij ook graag op beschikbare budgetten, herken jij snel risico’s en spreekt het verhaal van Kees en Amira jou aan? Zoek dan niet verder. Dura Vermeer Bouw Midden West zoekt een Kostendeskundige. In deze rol heb je veel verantwoordelijkheid, heb je een scherp oog voor detail en werk je samen met zowel partners als collega’s in diverse disciplines. Je werkt mee aan complexe woning- en utiliteitsbouwprojecten, waar jij altijd een uitdaging in ziet. Check de vacature en solliciteer direct!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.