Vorige
Transformatie van een echt Amsterdams verzorgingstehuis naar een verpleeghuis

D'oude Raai

Amsterdam
1 jaar
Bouw & Vastgoed

Een echt Amsterdams verzorgingshuis, dat was d’Oude Raai sinds de opening in de jaren ’80. Een gezellige plek waar Amsterdammers hun laatste jaren doorbrachten en waar ouderen uit de buurt een kop koffie dronken en een bingootje meepakten. Maar door wijzigingen in de regelgeving in de zorg, moest d’Oude Raai transformeren naar een verpleeghuis. Een plek voor mensen die intensieve zorg nodig hebben en onder geen beding thuis kunnen wonen. Die transformatie in de zorgverlening, vroeg ook om een transformatie van het pand. Daarnaast was het gebouw enorm aan renovatie toe. 

Dit project draaide om details. Van een zorgvuldig begrensde warmwaterkraan tot ramen die alleen in een kiepstand open mogen. Samen met opdrachtgever Cordaan is er bij elke keuze gekeken wat de beste was. Een belangrijk onderdeel hiervan was de modelwoning: zo werd bijvoorbeeld aangegeven dat de wc het best direct tegenover de badkamerdeur geplaatst kon worden om lastig gedraai met patiënten te voorkomen. 

De binnentuin

Binnenkant appartement

Het woonzorgcentrum is in anderhalf jaar volledig gestript en opnieuw opgebouwd. De twee kamerappartementen zijn omgetoverd tot zorgstudio’s met ruime badkamers, er is geïsoleerd, de liften zijn vervangen, kozijnen en deuren vernieuwd; en zo gaat de lijst nog even door. We hebben een compleet nieuwe publieksentree gemaakt, een groene gevel vol planten toegevoegd en veel glas voor een open gevoel. Ouderen uit de buurt die straks komen voor een lunch, de fijne tuin of om mee te doen aan een activiteit, kunnen nu vrijblijvender binnen lopen. Alsof ze een horecagelegenheid binnenwandelen. 

Voor de bewoners is het ingrijpend geweest: Om bewoners een stuk herkenning te geven zijn daarom op de begane grond de oude liftdeuren opgehangen. Ze zijn beschilderd door Herman Brood. “Een stukje identiteit van de oude d’Oude Raai.”

1
3

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!