Vorige
Blog

Digitaal bouwen wordt met AR echt werkelijkheid

AR, ofwel Augmented Reality is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waar je digitaal elementen aan toevoegt. Thom Dirks, coördinator Digitaal bouwen bij Dura Vermeer Bouw Midden West, onderzoekt momenteel hoe AR toegepast kan worden binnen het bedrijf en de projecten.   

Thom lacht enthousiast: ‘Het is echt heel handig! Het brengt het resultaat tot leven. AR maakt het mogelijk om bijna fysiek op de locatie te zijn zonder dat het project al is gestart. Op deze manier kunnen we eerder intensief onderzoek doen naar de omgeving en kunnen we fouten vroegtijdig opsporen. Dit biedt de kans om sneller beslissingen te maken en oplossingen te vinden, die in een later stadium de kop kunnen kosten. Letterlijk en figuurlijk’. 

Uitvoerders kunnen elementen middels AR verplaatsen en het nieuwe model schiet mijn kant op ter controle

Het moet voor onze collega’s zo eenvoudig mogelijk zijn, zoals een plug-and-play principe

Het onderzoek naar de mogelijkheden van AR is nog volop in ontwikkeling, vertelt Thom Verder. ‘We kijken niet alleen naar de juiste koppeling met onze systemen, maar ook naar de gebruiksvriendelijkheid. Het moet voor onze collega’s zo eenvoudig mogelijk zijn, zoals een plug-and-play principe. Er loopt nu een pilot bij project Alliander in Amsterdam Westpoort’. 

Davey Vaarting, hoofduitvoerder bij project Alliander, is ook enthousiast: ’Ik kan nu via een QR-code toegang krijgen tot de reality omgeving, waar ik modellen letterlijk visueel kan zien op de bouwplaats. Zo kunnen we vooraf goed beoordelen of het model passend is. Als er opmerkingen zijn, maak ik een melding in het programma en draag ik feedback aan’. Thom vult aan: ‘binnenkort kun je ook in een oogopslag zien wat er al gerealiseerd is tot in detailniveau. Daarnaast kan Davey straks ook eenvoudig ter plekke via de iPad elementen verplaatsen en dan schiet het voorstel voor een nieuw model onze kant op ter controle’. Davey vertelt: ‘De toepassing van AR sluit ook perfect aan bij de bouwmethode van project Alliander. Doordat we het werkgebouw laag voor laag bouwen: van houten constructie naar techniek en vervolgens de buitengevel, kunnen we ook per laag precies de vorderingen zien en bijsturen’. 

Via een QR-code heb ik toegang tot de reality omgeving

AR maakt samenwerken nog efficiënter en leuker

‘We hebben nog vele stappen te maken, dat maakt mij enorm enthousiast. Mijn wens is dat in de nabije toekomst elk team van Dura Vermeer werkt met AR op de bouwplaats. Uiteindelijk opent het nieuwe deuren voor het plannen van werkzaamheden, kwaliteitsmanagement, veiligheid en inspectie. Wordt vervolgd dus!’, aldus Thom. 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.