Houtbouw als hefboom voor versnelling

2 mei 2025

“We staan op een kantelpunt. Nu is het moment om door te pakken.”

Met die woorden onderstreept houtbouwexpert dr. ir. Pablo van der Lugt zijn oproep aan de sector: ontwikkelen en bouwen moet slimmer, schoner én sneller. Tegelijk mogen we geen concessies doen aan kwaliteit, betaalbaarheid of duurzaamheid. Het lijkt een onmogelijke opgave – en toch bewijzen Pablo van der Lugt en Robert Schellekens dat het anders kan.

Tijdens PROVADA 2025 laten zij zien hoe samenwerking, innovatie en slimme woningconcepten samen het verschil maken. Wat is er nodig om tot een lagere CO₂-voetafdruk, kortere doorlooptijd en meer wooncomfort te komen? En hoe ziet die toekomst eruit als we echt anders durven bouwen?

Versnellen begint aan de voorkant

“De woningnood is hoog, maar ruimte en middelen zijn schaars,” zegt Robert Schellekens, manager woningconcepten bij Dura Vermeer. “Juist dan is het cruciaal om slim te standaardiseren – niet het eindresultaat, maar het proces.” Door vanaf het begin te werken met woningconcepten, wordt vroegtijdig nagedacht over optimalisatie, samenwerking met co-makers en het hergebruik van bewezen oplossingen. “Zo hoeven we niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden,” aldus Robert.

“Dat maakt ontwikkelen en bouwen niet alleen sneller, maar ook betrouwbaarder en betaalbaarder.” Voor Pablo van der Lugt is die procesversnelling essentieel. “We staan op een kantelpunt. Als we circulair, licht en industrieel bouwen in de fabriek, kunnen we de enorme woningbouwopgave echt duurzaam aanpakken. De techniek is er – nu moeten we het dóén.”

De kracht van versnelling

Pablo is niet alleen expert, maar ook aanjager van verandering. Als transitieversneller werkt hij nauw samen met Dura Vermeer om houtbouw op te schalen. Dat is geen vrijblijvende rol: “Pablo daagt ons uit en houdt ons scherp,” zegt Robert. “Zijn frisse blik en internationale ervaring helpen ons verder te kijken dan de gebaande paden.”

Samen zetten zij concrete stappen, bijvoorbeeld in nieuwe woningconcepten met een hoog houtaandeel: we werken nu aan de ontwikkeling van houten woningconcepten voor de koopmarkt, maar ook met bestaande oplossingen zoals Aer (grondgebonden) en Blokje Op (optoppen). Pablo: “Dit is precies de innovatie die we nodig hebben. Geen praat, maar praktijk.”

Aer

Blokje op

Geen eenheidsworst, maar ruimte voor kwaliteit van de plek

Woningconcepten worden vaak gezien als beperkend, maar bij Dura Vermeer draait het juist om ruimte binnen kaders. Dat vraagt om samenwerking vanaf de eerste dag – ook met stedenbouwkundigen, gemeenten en architecten. “Als je vooraf samen de mogelijkheden én grenzen van een concept bespreekt, ontstaan creatieve oplossingen,” zegt Robert. “Dan is er focus op dat wat echt waarde toevoegt aan een project, omdat er over veel techniek niet meer nagedacht hoeft te worden en zal de kwaliteit van de plek of het ontwerp er beter door worden.”

Volgens Pablo biedt juist houtbouw veel ontwerpruimte. “De nieuwste generatie houten woningconcepten is licht, flexibel en visueel sterk. Je kunt variëren in plattegrond, hoogte en gevelafwerking – zonder in te boeten op snelheid of duurzaamheid.”

Biobased bouwen als stap naar circulariteit

De voordelen van houtbouw gaan verder dan alleen het bouwproces. “Hout slaat CO₂ op – het is letterlijk een CO₂-bank,” legt Pablo uit. “Zolang het uit duurzaam beheerde bossen komt, waar herplanting plaatsvindt, is hout een eindeloos hernieuwbare grondstof.”

Dura Vermeer werkt inmiddels met meerdere biobased concepten, waaronder de circulaire Aer-woning en het optopconcept Blokje Op. “Doordat je licht bouwt, kun je ook in binnenstedelijke gebieden toevoegen – zoals op bestaande flats,” zegt Pablo. “Je benut de beschikbare ruimte en draagkracht optimaal.”

Robert vult aan: “Bewoners waarderen de sfeer en uitstraling van hout. Het voelt warm, rustig en gezond. Je merkt dat mensen trots zijn op hun houten woning – dat zegt veel over de woonkwaliteit.”

Van visie naar versnelling

Toch zijn er nog barrières. “De techniek is er, de fabrieken draaien. Maar het vergunningentraject loopt achter,” zegt Pablo. “Als we dat proces kunnen versnellen met vaste goedkeuringen, ontstaat er een echte green lane voor houtbouw.” Ook het beeld van woningconcepten als 'eenheidsworst' moet worden bijgesteld. Robert: “Dat klopt allang niet meer. Kijk naar projecten als RijswijkBuiten of Nobelhorst in Almere: daar passen we conceptwoningen toe die zijn afgestemd op de wijk, de bewoners en de omgeving.”

Laat je inspireren op de PROVADA

Tijdens PROVADA 2025 delen Pablo van der Lugt en Robert Schellekens hun visie, ervaringen en praktijkvoorbeelden. Over hoe houtbouw niet het obstakel, maar juist de kans is. Hoe woningconcepten niet beperken, maar versnellen. En vooral: hoe we samen het kantelpunt kunnen benutten.


Bezoek de presentaties op donderdag 19 juni bij de stand van Dura Vermeer (hal 12, stand 43) • 11:00 uur: Robert Schellekens & Eirik Hofste op Bruinink – Aanpasbare woningconcepten: een fit voor elke plek

• 14:45 uur: Pablo van der Lugt & Lizzy Butink – Samen naar het tipping point: Pablo van der Lugt als externe transitieversneller houtbouw bij Dura Vermeer

vragen? onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed BV
Robert SchellekensManager Woningconcepten Regio Heel Nederland

lees meer

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.