Vorige
Nieuws

Verificatieverklaring voor circulaire sloop oude Fluor-gebouw

Op de foto: Marijke Nas, directeur Dura Vermeer Bouw Midden West & Gaby Foekens, algemeen directeur Foekens.

Van suggestie naar werkelijkheid

Dura Vermeer Bouw Midden West vindt het belangrijk om op een verantwoorde wijze met de planeet en grondstoffen om te gaan. Met deze gedachte in het achterhoofd kwam vanuit het projectteam van Elements de suggestie om het oude hoofdkantoor van Fluor circulair te slopen. Met hulp van sloopexpert Foekens is deze suggestie werkelijkheid geworden. De circulaire renovatiesloop van het Fluor-gebouw, onderdeel van project Elements, is officieel bekroond met de ‘Verificatieverklaring Circulair Sloopproject’ van Stichting Veilig en Milieukundig Slopen. Met het behalen van dit keurmerk is aangetoond dat het project voldoet aan de opgestelde eisen. 

Er is voorafgaand aan de circulaire sloop een inventarisatie van het hele gebouw gemaakt. Er is precies vastgelegd wat kon worden hergebruikt, en wat niet, en op welke manier. Dit gaat van upyclen tot het één-op-één hergebruiken van materialen, tot recyclen waarbij materialen worden omgevormd tot een nieuw product. Voor de materialen die niet hergebruikt konden worden zijn afspraken gemaakt met duurzame afvalverwerkers die 75 procent van het bouw- en sloopafval recyclen naar andere monostromen. Zo kan dus bijna alles hergebruikt worden. Benieuwd naar de eindbestemming van de materialen? Lees hier meer. 

Met de circulaire sloop van het Fluor-gebouw hebben wij laten zien dat het anders kan. Niet direct slopen en nieuwbouwen, maar transformeren. We moeten als branche anders leren kijken naar gebruikte materialen, dat betekent sloopmaterialen niet zien als afval maar als nieuwe grondstof”, aldus Marijke Nas, directeur Dura Vermeer Bouw Midden West.  

Elements Haarlem 

Het voormalige bedrijventerrein van Fluor in Haarlem wordt, onder de naam Elements, getransformeerd naar een groene en duurzame stadsbuurt met lofts, huur- en koopappartementen en townhouses. Het oude Fluor-gebouw is straks een woongebouw genaamd Factory en telt 96 industriële lofts met een plafondhoogte van 3,50 meter en een bijna volledige glazen gevel. De oplevering van Factory staat het tweede kwartaal van 2023 gepland. Klik hier voor de projectwebsite van Elements en blijf op de hoogte!

Door samen onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we blijvend waarde toevoegen aan een gezondere, duurzame leefomgeving voor iedereen. Nu, en voor generaties in de toekomst.

#ingroenvooruit 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.