Vorige
Blaak 333

Hoogwaardig woongebouw in de binnenstad van Rotterdam

Rotterdam
2023 - 2026
Bouw & Vastgoed

Dura Vermeer realiseert een hoogwaardig woongebouw aan de Blaak 333 in Rotterdam. De 75-meter hoge toren bestaat uit meer dan 300 appartementen en op de begane grond komt ruimte voor horeca en collectieve functies. Bij dit project staat duurzaamheid centraal. De bouw is gestart op 31 maart 2023, naar verwachting zal de toren eind 2026 worden opgeleverd. 

Op de plek van het voormalige kantoor van de Rabobank verrijst een nieuw hoogwaardig woongebouw: Blaak 333. Het gebouw is ruim 75 meter hoog en bestaat uit 319 appartementen, waarvan 30% bestaat uit betaalbare woningen voor de stad Rotterdam. Het woongebouw wordt voorzien van een nieuwe parkeerkelder, die tevens plaats biedt voor een deelauto-concept. Op de begane grond komt een stadslobby waarin collectieve functies met horeca worden gecombineerd. Dit wordt een levendige ruimte voor informele ontmoetingen, meditatie, of een fijne plek om te lezen. Tegelijkertijd biedt deze stadslobby aan de Blaak een inspirerende plek als kantoorruimte.  

Een locatie met historie
Het huidige kantoorgebouw aan de Blaak is Dura Vermeer niet onbekend. “Tot 2013 was deze locatie de zetel van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Met trots geven wij deze unieke plek een nieuwe bestemming; een thuis in het centrum van Rotterdam” vertelt Teun Kats, directeur bij Dura Vermeer. Omdat het skelet van het huidige pand niet geschikt is voor woningbouw, zal het bestaande kantoorpand worden getransformeerd. De bestaande kelder wordt hierbij getransformeerd naar een massieve funderingsconstructie, waar de hoogbouw de komende jaren zal verrijzen.

 

Bekijk livestream van de bouwplaats

Er komt een collectieve daktuin met veel groen, waar bewoners kunnen ontmoeten en ontspannen

Het gevelontwerp is geïnspireerd op een reliëf van Jan Schoonhoven, met verspringende schuine vlakken in de diepte van de balkons.

Levendige architectuur 
Kraaijvanger Architects heeft het oorspronkelijke kantoorgebouw uit de jaren ‘60 eveneens ontworpen en in de begin jaren ‘90 gerenoveerd en vergroot. Het pand is destijds opgetopt door Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Hiermee leverden wij gezamenlijk een grote bijdrage aan de leefbaarheid van de binnenstad van Rotterdam. Voor het nieuwe woongebouw heeft Kraaijvanger Architects de ambitie om een totaalconcept te maken van de appartementen en de stadslounge. Hierbij worden de verschillende functies zoals onder andere informele ontmoetingen, co-working en horeca samen met woningbouw opgenomen in de zogeheten 'Rotterdamse laag van vier bouwlagen. 

In totaal realiseren wij 24 verdiepingen, ruim 75 meter de hoogte in. Rondom de kern zijn per laag 13 appartementen van verschillende grootte opgenomen. De uitkragende balkons lopen alzijdig rond het gebouw, waarmee diepte in de gevel ontstaat. Het gevelontwerp is geïnspireerd op een reliëf van Jan Schoonhoven, met verspringende schuine vlakken in de diepte van de balkons. Hiermee worden verticaal doorlopende lijnen vermeden, en ontstaat een levendig beeld dat door bewoning straks nog meer diversiteit zal vertonen. Ook in de onderste lagen staat de boekenkast -in dit geval letterlijk- centraal vanaf de entree. Hieromheen komen de lounges, werkplekken en de horeca.   

Het 75-meter hoge woongebouw bestaat in totaal uit 24 verdiepingen en biedt een prachtig uitzicht over de stad

Duurzaamheid
Binnen het project Blaak 333 staat duurzaamheid centraal. Belangrijke uitgangspunten in de realisatie van dit project zijn de toepassing van herbruikbare componenten, zoals een demontabele gevel, rekening houden met flexibiliteit voor de toekomst in het skelet van het complex, en plaatsing van bijvoorbeeld nestkasten en veel groen ten behoeve van biodiversiteit. Ook komt er een collectieve daktuin met veel groen, waar bewoners kunnen ontmoeten en ontspannen. Daarnaast biedt de nieuwe parkeerkelder ruimte voor 18 deelauto's om deelmobiliteit te stimuleren.   

Samenwerking
Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met adviesbureaus Wolf Dikken Adviseurs (Bouwfysica en installaties) Van Rossum (constructies) en Crux (Geotechniek). 

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.