Vorige
De Circulaire Weg N739

De N739 in recordtijd opgeleverd

Overijssel
2020-2021
Provincie
Infra

Het duurzame wegbeheer N739 is het eerste wegenbouwproject dat wordt uitgevoerd als "as a service"-contract. Het traject loopt vanaf de komgrens Haaksbergen tot de komgrens van Hengelo.

De beginfase was gericht op de juiste invulling en keuze van de contractvorm. Welke bestaande contracten zijn passend of passend te maken voor dit type overeenkomst? Vervolgens zijn verschillende onderhoudsmaatregelen onderzocht, gekoppeld aan de levensduur van de weg en de onderhoudsmaatregelen en cycli die aan de diverse maatregelen gekoppeld kunnen worden. Deze zijn onderling vergeleken aan de hand van de MKI-waarde, om een zo laag mogelijke impact te hebben op het milieu. 

In de pilot is een jaar lang ervaring opgedaan met as a service als contractvorm. Dura Vermeer bleef beheerder van de weg en voor de hele contractduur verantwoordelijk voor ontwerp, de beschikbaarheid, het onderhoud, een optimaal gebuikerscomfort en een hoogwaardig hergebruik van de materialen na de levenscyclus. De provincie betaalde een vast bedrag per periode voor de beschikbaarheid van de weg.

Toegevoegde waarde

De provincie en Dura Vermeer willen zo vooral achterhalen wat het as-a -service-concept toevoegt aan de circulaire oplossingen ten opzichte van de huidige mogelijkheden om duurzaamheid te stimuleren. Met name wordt gezocht naar de uitdaging ten aanzien van levensduur, voordelig onderhoud en maximaal hergebruik bij einde levensduur. Dit doen we op basis van MKI- berekeningen (milieukostenindicator) voor de diverse oplossingen en middels Trade-Off Matrixen wordt vervolgens de beste oplossing uitgewerkt. Bovendien wordt onderzocht hoe wordt omgegaan met bewoners en gebruikers als niet de provincie, maar een particuliere onderneming beheerder is van de weg.  

meer duurzame projecten infra regio noord oost

Partnerprogramma De Circulaire Weg

De pilot is uitgevoerd binnen het partnerprogramma de Circulaire Weg. Meer weten? Ga naar www.decirculaireweg.nl 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!