Vorige
Hefkwartier

Veel Rotterdamser kunt u niet wonen

Rotterdam
Bouw & Vastgoed

Op de Kop van Feijenoord stond ooit de Oranjeboombrouwerij. Nu realiseren AM en Dura Vermeer op dit historisch stukje grond aan de Maas een woningbouwplan met ongeveer driehonderd woningen. Bewoners genieten van uitzicht op de Willemsbrug en de monumentale hefbrug. Wil je het nog Rotterdamser hebben?

Deze woonontwikkeling aan de Nassaukade past in de trend dat haven- en fabriekslocaties, zogenaamde ‘bruine’ gebieden, transformeren in aantrekkelijke woonlocaties. Hier, aan kop van stadsdeel Feijenoord bevond zich in 1990 de gerenommeerde Oranjeboombrouwerij. Op het aangrenzende terrein is Unilever gevestigd. Tien jaar geleden is over de oude fabriek heen, waarin overigens nog altijd margarine wordt gehaald, een spectaculair kantoorvolume op staalpoten geplaats.

We maken hier echt een nieuw stuk stad

In de uitwerking van het ontwerp van de woning zijn verwijzingen naar De Hef opgenomen.

GEDIFFERENTIEERD WOONPROGRAMMA

“Wij hebben deze prachtige locatie al heel lang in onze organisatie”. Vertelt Wilco van den Ban, directeur van AM Zuidwest. “Vijftien jaar geleden zijn we gestart met de eerste ideeën.” Mede door tussenkomst van de crisis trad vertraging op, zegt Rob Tummers, directeur Klant & Markt bij ontwikkelaarpartner Dura Vermeer Zuid West. “In het eerste plan dachten we nog aan 400 woningen mede in het kader van grote vernieuwing van de Kop van Feijenoord. Tijdens de crisis is het plan uitgesteld en veranderd.

Eind 2016 is de uitvoering gestart van een plan dat circa 300 woningen omvat. Het Hefkwartier krijgt als carré een vier zijden bebouwing welke zich naar binnen uitbreidt in een combinatie met autovrije straten, plantsoenen, pleintjes en een speeltuin. Aan de Nassaukade komen drie hogere appartementengebouwen met vrij uitzicht over de Maas, voorzien van een ondergrondse parkeergarage.

Het woonprogramma – geheel koop – is gedifferentieerd: eengezinswoningen in de vorm van vierlaagse herenhuizen en drielaagse stadswoningen met tuin, maisonnettes, terraswoning (groot balkon), appartementen van verschillende grootte en luxe, en enkele penthouses. Volgens Van den Ban wordt hiermee tegemoet gekomen aan de verschillende doelgroepen in de stad. “In de eerste planfase waren kleinere stadswoningen te koop vanaf 200.000 euro. Met een brede differentiatie in VON-prijs én woningtype is het Hefkwartier voor verschillende doelgroepen bereikbaar. Deze locatie wordt deel van een aantrekkelijke wijk waar jong en oud, alleenstaanden, starters, tweeverdieners en gezinnen samenkomen. We maken hier echt een nieuw stuk stad”.

STOERE ARCHITECTUUR

Het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp is van de hand van Inbo architecten en is afgestemd op de plek. In de uitwerking van het ontwerp van de woning zijn verwijzingen naar De Hef opgenomen. Deuren en ramen worden in dezelfde industrieel groene kleur geschilderd. Door het plan heen is in de metalen onderdelen zoals de Franse balkons de beroemde Hefbrug uitgestanst. Alle blokken zijn eenduidig opgemetseld met gemêleerd rode baksteen, hier en daar afgewisseld met gemêleerd grijsbruine baksteen. Tummers en Van den Ban zijn eenstemmig in hun typering: “Stoer en stedelijk.” Passend in deze omgeving met de drukbevaren Maas, de bruggen en de aanpalende fabriek. Aan de Roentgenstraat sluit de invulling met hogere herenhuizen en stadwoningen mooi aan op de bestaande hoge stadspanden er tegenover.

 

MAXIMALE ENERGIEPRESTATIE EN KWALITEIT


In het spoor van de verplichting in het Bouwbesluit per 1 juli 2018 wordt het gehele plan zonder gasleidingen uitgevoerd. Alle woningen worden aangesloten op het stedelijke warmtenet, in combinatie met zonnepanelen op de daken en hoogwaardige isolatie. Dit leid tot een maximale energieprestatie. Maar naast de energetische duurzaamheid telt wat Tummers betreft ook de robuuste bouwkwaliteit van het plan. “Dit zijn woningen die lang goed blijven. Ook dát is een vorm van duurzaamheid.”

SAMENWERKING

Dura Vermeer en AM werken vaker samen. Zo is in IJsselmonde met elkaar het Pascal kwartier gerealiseerd: 102 eengezinswoningen in een groene waterrijke setting. Dura Vermeer is een ontwikkelende bouwer. Tummers: “Wij willen een plan ook zelf uitvoeren.” De bouw van het Hefkwartier is in handen van Dura Vermeer Bouw Zuid West. Van den Ban: “Het is geweldig om samen op deze bijzondere plek aan de zuidoever van de Maas een betekenisvolle woonomgeving te realiseren waar mensen gelukkig kunnen leveren.”

 

Bekijk woningaanbod

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.