Vorige
Herinrichting Julianaweg Volendam

Samen bouwen aan een weg voor de toekomst

Volendam
2020-2025
Bouwteam
Gemeente
Infra

De komende jaren gaat de Julianaweg in Volendam op de schop. Aanleiding voor de herinrichting van de Julianaweg is de toegenomen verkeersdruk en het noodzakelijk onderhoud op meerdere plekken op de weg. De nieuwe Julianaweg wordt toekomstbestendig: de doorstroming verbetert, de weg wordt weer veilig voor voetgangers, fietsers en automobilisten en er komt meer groen in het dorp. En wat het project zo bijzonder maakt? De inwoners en ondernemers hebben daadwerkelijk invloed op hoe de nieuwe weg eruit komt te zien.

Het project is met veel lef en durf in de markt is gezet. Bouwteam DeDam, bestaande uit de gemeente Edam-Volendam en Dura Vermeer, heeft het project tijdens de voorbereidingen opgedeeld in verschillende fases. Er is gestart met een blanco vel papier, enquêtes en gesprekken met inwoners en ondernemers. Wat is belangrijk voor de Julianaweg, ruimte voor fietsers en voetgangers, groen of parkeergelegenheid? Waarom wordt de huidige Julianaweg als onveilig ervaren? Is er genoeg groen in de omgeving? Informatie, wensen en behoeften die uit de enquêtes en gesprekken kwamen, zijn meegenomen in de ontwerpschetsen. Een werkgroep, bestaande uit inwoners en ondernemers, behartigde de belangen van de inwoners tijdens de zogeheten ontwerpateliers.

De Julianaweg is hiervoor door de gemeente in verschillende deelgebieden opgedeeld: ‘De Corridor’, ‘Het Dorp’ en ‘De Entree’. Als eerste is er een schetsontwerp gemaakt voor de gehele Julianaweg. Na goedkeuring van de gemeenteraad in november 2021 is gestart met het voorlopig ontwerp voor het eerste deelgebied dat wordt aangepakt: de Corridor.

De werkzaamheden worden in verschillende fases opgedeeld. Wanneer de eerste fase is afgerond, wordt pas gestart met de volgende.

Herinrichting Julianaweg Volendam samen met omgeving

Betere doorstroming en veiligheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten

Als alle seinen op groen staan, begint het bouwteam met de realisatie van de herinrichting van 'De Corridor', waarna gestart wordt met de participatie- en het ontwerpproces van het resterende deel van de Julianaweg.

Bouwteam DeDam

In bouwteam DeDam zijn alle krachten gebundeld: gemeente Edam-Volendam heeft kennis over wat zich op en rond de Julianaweg afspeelt en kent de geschiedenis. Dura Vermeer weet alles over de aanleg van wegen en renovatie en advies- en ingenieursbureau Sweco maakt het ontwerp van de weg. Kijk voor meer informatie over het project op www.julianaweg-volendam.nl

Participatietraject Julianaweg Volendam van start
Unieke samenwerking op de Julianaweg in Volendam

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Cornelis de Wit

Bedrijfsleider wegen Dura Vermeer Infra Regio Noord West Regio Noord-Holland
Cornelis de Wit