Vorige
Windpark Zeewolde

Het grootste boeren- burgerwindcollectief van Europa

91 Windmolens

Zeewolde
10/2019 - 06/2022
Bedrijfsleven
Infra

Windcombinatie Dura Vermeer-GMB realiseert voor Windpark Zeewolde de fundaties, parkwegen, kraanopstelplaatsen en de parkbekabeling. Het nieuwe windpark met een oppervlakte van ruim 120 vierkante kilometer bestaat uit 91 windmolens en wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde. De nieuwe windmolens voorzien uiteindelijk zo’n 280.000 huishoudens van groene stroom: dit is tweeënhalf keer meer dan er met de huidige 220 molens wordt opgewekt. Naast de realisatie is de windcombinatie ook verantwoordelijk voor het voor het saneren van de huidige molens. 

GROOTSTE BOEREN-/BURGERWINDCOMBINATIE

Bijzonder is dat het project financieel en organisatorisch mogelijk wordt gemaakt door alle bewoners, grondeigenaren, turbine-eigenaren en grondgebruikers uit het gebied. Zij vormen samen Windpark Zeewolde B.V.: het grootste boeren-/burgerwindcollectief van Europa. Dat is voor een park van deze omvang uniek. 

Ploeg met rupstransporter

Eén van de technieken die we toepassen bestaat uit het machinaal ploegen bij de aanleg van de kabels.

Windpark Zeewolde, ploegmachine

Kabels en leidingen

110 kilometer kabeltracé wordt in één handeling anderhalve meter onder maaiveld gelegd.

OMGEVINGSBEWUST

Onze werkzaamheden richten we zo in, dat de grond maximaal in tact blijft en de boeren hun werk kunnen blijven doen. Eén van de technieken die we toepassen bestaat uit het machinaal ploegen bij de aanleg van de kabels. Naast het voordeel van Co2 reductie door het snelle handelen en de minimale inzet van materieel, ontstaat door deze techniek minimale structuurschade aan het bouwland en blijft de grondwaterstand gelijk. Doordat er weinig tot geen nabewerking nodig is kan vlak na het ploegen het land weer snel in gebruik worden genomen door de boer. Daarnaast maken wij gebruik van innovatieve technieken waardoor een scheidingsdoek, funderingsnet en puin in een handeling wordt aangebracht. Dit voorkomt de verspreiding van puinresten in de percelen van de boeren. 

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

André Buijs

Vakgroepmanager omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
André Buijs