Vorige
Windplanblauw

Een windpark voor en door de regio

Lokale participatie

Swifterbant
12/2020 - 04/2022
Bedrijfsleven
50.000.000
D&C (UAV-GC)
Infra

In het noordwesten van de Flevopolder in de gemeenten Dronten en Lelystad werken we mee aan de realisatie van Windplanblauw; een project waarbij 74 windmolens worden vervangen door 61 grotere turbines, deels op het land en deels in het IJsselmeer. Dura Vermeer realiseert de 37 fundaties voor de windmolens op het land.

Betonfundatie

Een fundatie heeft een doorsnede van circa 21 meter.

Betonfundaties

We realiseren 37 fundaties en kraanopstelplaatsen voor de windmolens op het land.

Werkzaamheden

Dura Vermeer is verantwoordelijk voor de aanleg van vaste en tijdelijke bruggen en parkwegen voor de bereikbaarheid van de vier windturbinelijnen. Ook realiseren we de kraanopstelplaatsen, waar de kranen die de windturbine-onderdelen omhoog hijsen op komen te staan. De grootste werkzaamheden zijn het aanleggen van de betonfundaties voor de 37 turbines. Nadat dit alles klaar is, neemt de turbinebouwer Vestas de werkzaamheden over. Wanneer de 37 turbines staan, doet Dura Vermeer nog afrondende werkzaamheden, zoals het weghalen van tijdelijke wegen en bruggen en zorgen dat het terrein netjes wordt achtergelaten.

Energiecoöperatie

Windplanblauw wordt ontwikkeld door SwifterwinT en Vattenfall. SwifterwinT is een samenwerkingsverband van meer dan 170 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit het projectgebied. Deze groep heeft in meer of mindere mate te maken met de werkzaamheden. Zo zijn er perceeleigenaren met meerdere windmolens op hun land, maar er is ook een grote groep van investeerders in het project die op grotere afstand meekijkt. Tijdens onze werkzaamheden zorgen we ervoor dat de betrokken personen op tijd geïnformeerd worden.

Keukentafelgesprekken

Vanwege de nauwe betrokkenheid van de omgeving in het project, hebben we veel persoonlijk contact met de perceeleigenaren. Zo hebben we regelmatig keukentafelgesprekken over de werkzaamheden op het land of in de omgeving van de bewoner, vaak een agrariër. Daarnaast houden we de omgeving op de hoogte met regelmatige updates via de kanalen van Windplanblauw, zoals de BouwApp, website, Facebook en nieuwsbrief. Tegelijkertijd proberen we zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor inwoners van Swifterbant. Ons werkverkeer rijdt dan ook alleen over de grote wegen rondom het dorp en niet erdoorheen of vlak langs. Zo proberen we de omgeving mee te nemen in hun project, maar ook de overlast te minimaliseren.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!