Vorige
Wonen in de Cocon RijswijkBuiten

Betaalbaar wonen voor middengroepen

In deelgebied Parkrijk heeft Dura Vermeer in het project ‘Wonen in de Cocon’ 100 huurwoningen voor middeninkomens gebouwd. De 38 eengezinswoningen en 62 appartementen worden gebouwd vanuit Woonfonds RijswijkBuiten, dat is opgericht door Gemeente Rijswijk, Dura Vermeer en fondsenbeheerder Vastgoed Syndicering Nederland N.V. (VSN). Met de oprichting van dit fonds maken zij de bouw van deze huurwoningen voor middeninkomens mogelijk en betaalbaar op de lange termijn. Een unicum waarmee de Rijswijkse woningmarkt voor huurders met middeninkomens toegankelijker wordt.

Groen recreatiegebied

Project ‘Wonen in de Cocon’ is gebouwd in deelgebied Parkrijk. Parkrijk heeft haar naam te danken aan het aangrenzende Wilhelminapark met maar liefst 150 hectare groen. Dit vormt het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig ontwerp van de wijk. Parkrijk is zo ingericht dat elke straat in verbinding staat met het veelzijdige recreatiegebied. De lange lanen met de daaraan gelegen woningen vormen het verlengde van het park. In het park kunt u heerlijk wandelen, fietsen of hardlopen en genieten van het zeer gevarieerd landschap. Voor kinderen is een speeltuin aanwezig en bij warm weer is het zelfs mogelijk om een duik te nemen in de zwemvijver!

In de autovrije Distelvlinderstraat komt bovendien een Tiny Forest. Dit is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van ongeveer 200 vierkante meter. Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren er over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. 

Woonvoorzieningen

Naast het appartementencomplex van “Wonen in de Cocon” is een supermarkt te vinden in woon-winkelcomplex De Koploper. Tussen de woningen en het appartementencomplex van ‘Wonen in de Cocon’ is (Integraal Kindcentrum) IKC Parkrijk te vinden, een school met kinderopvang en een sportzaal. Verderop in aan de Laan van ’t Haantje is tijdelijke school Parkrijk te vinden en wordt gebouwd aan een nieuw gezondheidscentrum. Bestaande uit onder andere een huisarts, fysiotherapie, verloskundige en apotheek. 

Duurzaam Wonen

Alle woningen en het openbaar gebied zijn uiterst duurzaam en gebouwd met aandacht voor thema’s als groen, water en het klimaat. Zo hebben de woningen van woonfonds RijswijkBuiten geen gasaansluiting en zijn ze voorzien van een warmtepomp en wordt elektriciteit opgewekt door zonnepanelen.

Waterafvoer

Normaliter wordt regenwater via het riool afgevoerd, waardoor het meteen uit het zicht verdwijnt. In deelgebied Parkrijk gebeurt dit anders: hier stroomt het regenwater van de daken en wegen boven de grond af naar speciale goten, die het laagste punt vormen in het wegprofiel. Vervolgens zorgen de watergangen en de speciaal ingerichte openbare groenstroken voor de (tijdelijke) opvang van het water en een (vertraagde) afvoer naar het Wilhelminapark. Hierdoor kan regenwater versneld worden afgevoerd naar omliggende waterpartijen en wordt schade door wateroverlast aan woningen en infrastructuur voorkomen. 

Deelmobiliteit

Daarnaast wordt in deelgebied Parkrijk slim omgegaan met mobiliteit. Er is veel ruimte voor fietsers en voetgangers en er zijn minder parkeerplekken dan gebruikelijk. Namelijk 1 parkeerplek per woning en 0,3 voor bezoekersparkeren. Om te voorzien in de mobiliteitsbehoefte zijn er voor de bewoners van Parkrijk (elektrische) deelauto’s en (in de toekomst ook) elektrische deel(bak)fietsen van deelvervoerder Hely beschikbaar in de wijk. Daarmee dragen deze slimme vormen van deelmobiliteit bij aan de duurzaamheid én leefbaarheid van Parkrijk. 

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.