Vorige
Wijdeblik

bouwen wij mee aan de groenste nieuwbouwwijk van de randstad

Gouda
Gemeente
Bouw & Vastgoed

De natuurrijke westkant van Gouda is een nieuwe woonwijk rijker: Wijdeblik. 53 nul-op-de-meter woningen verdeeld over 40 rijwoningen, 12 twee-onder-één-kapwoningen en 1 riante vrijstaande woning. De nieuwe woonwijk, gelegen in woongebied Westergouwe, behoort tot de groenste en waterrijkste nieuwbouwwijken van de Randstad. In opdracht van gemeente Gouda heeft Dura Vermeer Bouw Zuid West deze nieuwe Goudse wijk met jaren 30 woningen ontwikkeld en gebouwd.

In Wijdeblik staat duurzaamheid, groen en de toekomst centraal. In 2030 draagt iedere oplossing bij aan een groener en gezonder Nederland: dat is de missie van de Rotterdamse ontwikkelende bouwer. Eén van de ambities waarmee Dura Vermeer dat wil bereiken is: uitstoot op nul.

Een groener en gezonder Nederland

‘CO2, stikstof en andere schadelijke stoffen uitstoten, dat moet anders. We werken en bouwen met schone, groene energie. En kan het niet anders, dan compenseren we onze uitstoot tot nul. In Gouda zijn we op de goede weg. Samen komen we steeds dichterbij deze ambitie. In onderstaande video praat ik je bij over deze ambitie en de weg die we nog te gaan hebben’, vertelt Joyce van Triet, ontwikkelaar bij Dura Vermeer Bouw Zuid West.

Nul op de meter

Het was de wens van gemeente Gouda om de eerste nul-op-de-meter woningen te bouwen in woongebied Westergouwe. En twee jaar later staan er 53 nul-op-de-meter woningen, compleet gasloos en energieneutraal. Waarbij niet alleen de huisgebonden energie, maar ook de persoonsgebonden energie naar nul is gebracht. De grootste uitdaging lag in het architectonisch ontwerp. Een jaren 30 woning met een dak vol PV-panelen.

En dat is gelukt. De woningen hebben een opvallende uitstraling met donkerrode, grijsrode en oker bakstenen en het Goudse stroopwafelpatroon in de gevels verwerkt. De woningen zijn in het voorjaar van 2020 volledig opgeleverd.

Wonen omringd door groen en blauw

De eerste Nul-op-de-Meter woningen in het gebied Westergouwe

Omringd door natuur


Bijzonder is de centrale ligging van de wijk, op korte afstand van de drie grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daarnaast is het 15 minuten fietsen naar het centrum van Gouda. Ondanks de goede bereikbaarheid ligt de woonwijk omringd door groen en blauw. Letterlijk, want de wijk grenst aan de GroenBlauwe zone met maar liefst 45 hectare (ca. 60 voetbalvelden) aan natuur. Ook is Wijdeblik direct gelegen aan het Polderpark. Een park dat ontmoeting en beweging stimuleert.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!