Vorige
Nieuws

Innovatieve ‘as-a-service' projecten succesvol afgerond in Amersfoort

Na een intensieve samenwerkingsperiode van drie jaar tussen de gemeente Amersfoort en Dura Vermeer zijn de eerste innovatieve ‘as-a-service' projecten succesvol in gang gezet. Twee fietsbruggen in de wijk Nieuwland zijn gerenoveerd en in onderhoud en de renovatie van de Dr. JP Heijelaan wordt momenteel afgerond. Hierbij stonden levensduur, kosteneffectief onderhoud en maximaal hergebruik na de levensduur centraal.  

De Circulaire Weg 

De projecten zijn uitgevoerd binnen het partnerprogramma De Circulaire Weg, dat een model heeft ontwikkeld waarmee verschillende infraprojecten als dienst (as-a-service) worden uitgevoerd.  Dit betekent dat de gemeente Amersfoort, anders dan in een traditionele betalingsstructuur, een vast bedrag per periode betaalt voor de beschikbaarheid van de projecten. De opdrachtnemer blijft op deze manier eigenaar van de projecten en biedt het gebruik ervan aan als dienst aan de gemeente. Binnen deze projecten is Dura Vermeer verantwoordelijk voor het beheer, inclusief ontwerp, beschikbaarheid, onderhoud en hoogwaardig hergebruik van materialen na de levenscyclus. Hierdoor blijft de bouwer geprikkeld om in een eerder stadium en op een andere manier na te denken over de materialen, onderhoud van de weg en hergebruik na levensduur. Dit bevordert de circulariteit. 

MEER OVER DE CIRCULAIRE WEG

Waardevolle inzichten

De projecten hebben nu al waardevolle inzichten opgeleverd in de toepassing van dit unieke concept op het gebied van duurzaamheid en circulaire oplossingen. Het onderzoek richtte zich met name op de toegevoegde waarde van het as-a-service concept ten opzichte van conventionele duurzame methoden.  

Jeroen van Wijngaarden, projectcoördinator De Circulaire Weg: “Deze as-a-service aanpak heeft ons geholpen om vanaf het begin al na te denken over circulariteit. Daarmee is per project tot 30% nieuw materiaalgebruik bespaard. Ook kunnen we in deze samenwerkingsvorm op ieder gewenst moment zelf circulaire ideeën inbrengen in het project, waardoor we veel meer kunnen innoveren dan vooraf bedacht.”

Fietsbruggen

Twee fietsbruggen in de wijk Nieuwland zijn gerenoveerd en worden onderhouden en beheerd door Dura Vermeer.

Circulair

Bij het vervangen van de brugdekken zijn de oude brugdekplanken voorzichtig ‘geoogst’ en opgeknapt, zodat ze weer opnieuw gebruikt konden worden. Hierdoor konden de voetpaden van de bruggen volledig gemaakt worden van hout dat al onderdeel was van de brugdekken.

Dr. Jan Pieter Heijelaan

De renovatie van de Dr. Jan Pieter Heijelaan is momenteel in afronding. De weg is teruggebracht naar de oorspronkelijke staat die past bij het beschermd stadsgezicht en wordt versmald om meer ruimte te maken voor groen. Dit bespaart veel materiaal. De weg is na de werkzaamheden ook beter bestand tegen hevige regenval. 

Op naar Net Zero 

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. In 2030 is onze CO2-uitstoot gehalveerd en in 2050 zelfs naar nul. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Meer weten? www.opnaarnetzero.nl   

Lees meer van Dura Vermeer Infra Participaties Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Jeroen van Wijngaarden

Projectcoördinator De Circulaire Weg Regio Heel Nederland
Jeroen van Wijngaarden