Veiligheid van elektrotechnische installaties begint bij ontwerp
De veiligheid van elektrotechnische installaties wordt op de bouwplaats vaak als vanzelfsprekend gezien. Toch gaan er heel wat stappen aan vooraf om het risico op elektrocutie van zowel onze collega’s op de bouw als de eindgebruikers te voorkomen. Dat begint bij een veilig ontwerp weten technisch ontwikkelaar Rafi Guisco en senior engineer elektrotechniek Martijn Terhoeve van Dura Vermeer Techniek. In de aanloop naar de Dag van de Veiligheid op 26 maart, waar dit jaar ‘leren’ centraal staat, delen Rafo en Martijn hun inzichten over elektrotechnische veiligheid en bewustwording.
Veel collega’s op de bouwplaats hebben volgens Martijn geen idee van het traject dat voorafgaat aan de veiligheid van het eindproduct. Rafi Guisco, die als technisch ontwikkelaar medeverantwoordelijk is voor het borgen van de veiligheid in het technisch ontwerp, somt een paar van de stappen op: “We kijken kritisch naar de elektrische installaties die zijn ingepast in de tekeningen. Kan een installatie veilig geplaatst en in bedrijf worden gesteld? Is er voldoende ruimte om bij calamiteiten te vluchten? Bevinden er zich geen watervoerende onderdelen in de nabijheid van de installatie? Is er een lekdetectiesysteem en aardingsinstallatie aanwezig? Kan de installatie op een veilige manier bediend en onderhouden worden?”
Mensenlevens
“We moeten de puzzelstukjes zorgvuldig samenbrengen om de kans op elektrocutie te elimineren.” Martijn: “We ontwerpen volgens wet- en regelgeving. Elke installatie en elk ontwerp wordt meerdere malen in verschillende review- en inspectierondes technisch doorgelicht om de veiligheid te waarborgen.”
Want dat hun werk indirect om mensenlevens draait, realiseert het duo zich maar al te goed. “Een blootstelling aan vijftien milliampère kan al tot hartfalen leiden. De risico’s van niet zorgvuldig omgaan met elektrotechnische installaties zijn heel groot. Tijdens het ontwerpproces hebben we altijd de veiligheid van de persoon voor ogen die een installatie uiteindelijk onder spanning gaat zetten.”
Grootste risico
Het gevaar op elektrocutie wordt volgens de collega’s dan ook eigenlijk volledig afgedekt in het voortraject. “Het grootste risico zit in onderhouds- en modificatiewerkzaamheden. En dan specifiek in het niet volgen van richtlijnen”, aldus Martijn. “Onder tijdsdruk staan mensen er niet altijd bij stil hoeveel kwaad het kan aanrichten om lukraak ergens een apparaat in te pluggen of niet alles af te schakelen.” Maar dat ‘kwaad’ kan dus heel groot zijn: “Met elektrische installaties kan je niets ‘zomaar even snel’ doen. Een misstap kan je leven kosten.”
Veiligheid zit volgens Rafi dan ook in een stukje eigenaarschap: “Als je niet bevoegd bent, moet je echt van elektrotechnische installaties afblijven. Werk met goedgekeurd gereedschap, rol kabels op de juiste manier af en volg de veiligheidsvoorschriften op. Wij kunnen het in het voortraject allemaal nog zo goed uitdenken, maar het laatste stukje van de veiligheidspuzzel wordt op de bouwplaats gelegd.”
Prefab
Veiligheid inbouwen in het ontwerpproces gebeurt niet alleen door slimme ontwerpkeuzes rondom de inpassing van installaties in ruimtes, maar ook door het gebruik van geprefabriceerde bouwonderdelen. “Hoe minder handelingen op de bouw, hoe kleiner de kans dat er iets misgaat”, legt Martijn uit. “We zetten daarom maximaal in op het prefabriceren van zoveel mogelijk bekabeling en installatieonderdelen.” Wanden komen daardoor kant en klaar met stekkerdozen uit de fabriek. “Zonder losse kabeladers die aanraakbaar en dus potentieel gevaarlijk zijn.”
Ook de inzet van railkokersystemen in plaats van losse kabelbundels met kabelgoten dragen bij aan de veiligheid tijdens de uitvoering: “Het is een volledig afgesloten systeem waar je veilig en simpel een aansluitkast op kan klikken. Bijna zoals met LEGO.”
Wil je meer weten over hoe Dura Vermeer veilig werkt? Houd onze website en LinkedIn-account in de gaten voor meer verhalen en updates.