Vorige
Zuiderlicht Amsterdam

Een samensmelting van groen en cultuur

Amterdam
Status: in voorbereiding
Bouw & Vastgoed

‘Zuiderlicht’ is meer dan een gebouw, het vormt de nieuwe schakel in het Amstelkwartier. Iconisch én toegankelijk tegelijkertijd. Een plek voor en door de buurt. Zuiderlicht is een gebouw waar ontwerp, duurzaamheid, natuurinclusiviteit en gebruik zo verweven zijn dat deze integraliteit vanzelfsprekend is.

Dura Vermeer Bouw Midden West heeft met de gemeente Amsterdam de overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling en realisatie van Zuiderlicht. Zuiderlicht biedt ruimte aan 10.600 m2 bruto vloeroppervlakte wonen en een dubbele plint met culturele voorzieningen, een gezondheidscentrum, detailhandel en kleinschalige bedrijfsruimte. Aanvullend is Dura Vermeer exploitant van de commerciële en culturele voorzieningen in de plint. 

De unieke driehoekige vorm en het gelaagde daklandschap van Zuiderlicht herbergen een diversiteit aan woningtypes. In totaal komen er 60 unieke vrije sectorwoningen variërend van een 49 m2 studio aan het Bella Vistapark tot een maisonnette woning van 140 m2. De hoeken van Zuiderlicht vormen een samensmelting van voorzieningen, wat de interactie tussen het gebouw en de openbare ruimte bevordert

De unieke driehoekige vorm en het gelaagde daklandschap van Zuiderlicht herbergt een diversiteit aan woningtypes

De unieke architectuur en de diversiteit aan woningtypes maken Zuiderlicht tot een plek waar iedereen zich thuis kan voelen

Flexibiliteit

Zuiderlicht is ontworpen met flexibiliteit en aanpasbaarheid voor de toekomst. De zichtbare en voelbare houten draagconstructie en het ontwerp dat zowel gezamenlijk als individueel functioneren mogelijk maakt, stimuleert ontmoeting en doelgerichte functionaliteit. Natuurinclusieve maatregelen, gebaseerd op de zes v's: verblijf, verbinding, voedsel, voortplanting, veiligheid en variatie, maken Zuiderlicht tot een nieuwe stadsbiotoop.  

Cultuurfonds Zuiderlicht

Dura Vermeer richt het Cultuurfonds Zuiderlicht op om gedurende de eerste jaren van de exploitatie te investeren in de plint van Zuiderlicht. Dit gebeurt door het organiseren van placemaking activiteiten en het aanstellen van een kwartiermaker die de programmering binnen het cultuurcluster verzorgt. Stichting Tempel gaat het cultuurcluster beheren en ruimtes verhuren aan de OBA, Cinetol en overige culturele en creatieve ondernemers.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Marijke Nas

Statutair Directeur Dura Vermeer Bouw Midden West Regio Noord-Holland, Regio Utrecht
Marijke Nas