Van hekdoek tot tas: circulair hergebruik bij Witte Anna
In december 2024 leverden Haag Wonen en Dura Vermeer de gerenoveerde woontoren Witte Anna op. De 166 woningen in deze toren zijn grondig gerenoveerd en verduurzaamd, waardoor bewoners nu kunnen genieten van een comfortabel en duurzaam thuis. Als blijvend aandenken aan de renovatie kregen de bewoners een tas, gemaakt van de hekdoeken rondom de toren.
Witte Anna klaar voor de toekomst
De woontoren is volledig vernieuwd. De gevel is opgeknapt, de kozijnen zijn vervangen en de woningen hebben nu isolerend glas en mechanische ventilatie. Veel woningen hebben energielabel A. De toren is gasloos en aangesloten op het warmtenet.
Een renovatie van een woontoren met 166 huishoudens brengt uitdagingen met zich mee. Om de overlast te beperken, verbleven de bewoners tijdelijk in een logeerwoning terwijl hun appartement werd opgeknapt. Bewoonster Santa vertelt: “Zo’n renovatie is best hectisch, maar nu is alles weer helemaal nieuw. Daar ben ik blij mee! Na de renovatie heb ik mijn huis opnieuw ingericht.”
Hergebruik? Zo vaak mogelijk
Tijdens de renovatie van Witte Anna kwamen tientallen meters hekdoek vrij. In plaats van deze weg te gooien, zijn ze hergebruikt. Dat past bij de duurzame aanpak van Dura Vermeer en Haag Wonen: Hergebruik? Zo vaak mogelijk! De doeken zijn door Verdraaid Goed, onder hun label Beat the Bag, gerecycled tot tassen. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe bouwmateriaal een tweede leven krijgt en bijdraagt aan een circulaire economie.
Tas wordt overhandigd aan bewoner
Elke tas is uniek!
Een tastbare herinnering
De tassen brengen we terug naar de plek waar ze vandaan komen. De tassen zijn tijdens een bewonersevenement feestelijk uitgedeeld. De tassen staan symbool voor de renovatie aan de woontoren. Bewoonster Ruth vertelt: “De renovatie ging heel goed. Ze werkten hard en pakten echt door. En ze durfden gewoon die hoogwerker in! Sinds de renovatie is de sfeer in de Witte Anna hartstikke goed, mede dankzij Dura Vermeer.”
Beat the Bag: 100% duurzaam, sociaal en lokaal
Beat the Bag, een naaiatelier dat zich richt op het verminderen van plastic tasjes en het upcyclen van promotiemateriaal, heeft de hekdoeken getransformeerd tot tassen. Deze tassen zijn gemaakt in sociale werkplaatsen, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel liefde aan deze tassen hebben gewerkt. Dit proces ondersteunt niet alleen de circulaire economie, maar ook sociale en lokale werkgelegenheid, waardoor het project 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% lokaal is.