Coördinator service en onderhoud Lidia Diks: ‘Luisteren en begrip tonen is vaak belangrijker dan techniek’
‘Haar kindje’, zo noemt Lidia Diks haar werk als coördinator service en onderhoud voor Dura Vermeer Bouw Midden West. Ze is inmiddels bijna een kwart eeuw in dienst en gaat nog elke dag met een glimlach naar haar werk én naar huis. “Het is mijn werk om problemen op te lossen en mensen blij te maken, hoe kan je daar nou geen lol in hebben?”
Dat ze het grootste deel van haar werkende leven bij Dura Vermeer zou doorbrengen, wist Lidia al bij haar sollicitatiegesprek in 2001. “Ik dacht: wat ik hier kan doen is zo gevarieerd, dit is een baan voor altijd.” Ze werd destijds aangenomen als administratief medewerkster, maar groeide naar eigen zeggen al snel uit tot een manusje van alles. “Van gastvrouw en receptionist tot administratief werk voor projectleiders. Ik droeg mijn steentje bij, waar mijn steentje nodig was.” Ze spreekt met trots over hoe het bedrijf is veranderd. “We zijn enorm gegroeid, en dat brengt zoveel kansen met zich mee. Maar die eerste periode, waarin ik iedereen écht heel erg goed kende en zij mij, blijft me altijd bij. Het was heel speciaal.”
Spel
Toen Lidia in 2005 werd gevraagd om te hulp te schieten op de afdeling nazorg, inmiddels service en onderhoud, twijfelde ze geen seconde. Mensen te woord staan, overzicht creëren, problemen oplossen; het was Lidia op het lijf geschreven. Sterker nog, de rol paste haar zó goed, dat toen haar leidinggevende wegens ziekte uitviel, zij zijn rol overnam. “Ik dacht, waarom niet. Ik probeer het gewoon”, vertelt Lidia nuchter. Ondanks dat ze geen vooropleiding in de bouwsector had genoten, had ze binnen Dura Vermeer inmiddels wel bakken vol ervaring opgedaan. “Ik wilde ervoor zorgen dat de issues die we na oplevering tegenkwamen, konden voorkomen in het voortraject.”
Een doel dat ze nog altijd nastreeft: “Ik daag de uitvoeringsteams altijd uit om mij werkloos te krijgen, maar dat is ze nog niet gelukt”, vertelt ze lachend. “Bouwen zonder issues is een utopie, maar ik vind het wel een mooi spel om er samen voor te zorgen dat we zo weinig mogelijk tijd en geld in nazorg hoeven te steken door ervan te leren.”
Oplossen
Het is een korte samenvatting van wat het werk van de afdeling service en onderhoud omvat. “Kort gezegd lossen en ruimen wij eigenlijk alles zo goed mogelijk op wat er na een oplevering ontstaat.” Na de onderhoudsperiode van drie maanden na de oplevering van een project, vangen Lidia en haar team – bestaande uit een uitvoerder, timmerlieden en administratief medewerkers - alle meldingen op die binnenkomen. Van een lekkende kraan en een defecte verwarming tot een gebroken ruit. “We onderzoeken of de meldingen binnen de garantie vallen, wie verantwoordelijk is en hoe we het zo snel mogelijk kunnen oplossen.”
Kick
Lidia krijgt wel eens de vraag of het frustrerend is dat haar werk zich richt op zaken die niet goed zijn gegaan binnen projecten, maar het tegendeel is waar: “Het geeft juist een kick dat wij kunnen zorgen dat het alsnog goedkomt. Dat we mensen weer blij kunnen maken. Daar haal ik mijn voldoening uit.” De coördinator legt uit dat haar focus op de kans op verbetering ligt. “De uitdaging is niet alleen om het op te lossen op de korte termijn, maar vooral om te zorgen dat de kennis die wij opdoen, concern breed wordt gedeeld zodat zaken op de lange termijn voorkomen kunnen worden. We willen de lessen uit de nazorg, naar de voorzorg brengen.”
Iets wat onder andere gebeurt door middel van presentaties, vergaderingen en bezoeken aan projecten. Daarnaast heeft de afdeling een belangrijke rol in de werkgroep ‘Beter Bouwen’. “Hier zit een groot stuk toegevoegde waarde van onze afdeling. De werkgroep richt zich op het verzamelen, delen en borgen van cruciale bouwkennis- en vaardigheden. We kijken naar de technische uitdagingen, analyseren fouten en vertalen ze met alle betrokken collega’s naar concrete verbeteringen. Wat mij betreft kan er niet te veel kennisoverdracht plaatsvinden. Vooral niet richting de jongere generaties. Goed bouwen leer je pas echt in de praktijk.”
Ontwikkelen
Iets wat ook opgaat voor Lidia die zonder bouwtechnische kennis begon bij Dura Vermeer. “Ik heb heel wat moeten bijspijkeren”, geeft ze toe. Van cursussen in elementaire bouwkunde en een opleiding tot technisch beheerder tot diploma’s in onderhoudsbeheer. “Ik had nooit verwacht dat ik coördinator kon worden toen ik hier begon, maar ik heb alle vrijheid gekregen mezelf te ontwikkelen. Als ik een opleiding wilde doen, of met iemand wilde meelopen op een werk om meer kennis en ervaring op te doen, werd het mij altijd gegund.” Iets waar Lidia heel dankbaar voor is, want: “Zonder die kennis red je het niet in mijn rol.”
Luisteren en begrip
Lidia weet als geen ander dat haar werk niet alleen draait om regels en processen: “Ik sta in direct contact met bewoners, en dat zijn niet altijd vrolijke gesprekken. Sommige mensen zijn boos of verdrietig als er iets mis is met hun nieuwe woning, al krijg ik ook dankbaarheid te horen. De emoties lopen alle kanten op. Zo werden we ooit beschuldigd van een ongeluk door iemand die vond dat de tegels in de badkamer ‘te glad’ waren.” Voor haar is het daarom cruciaal om goed met mensen om te kunnen gaan. “We bouwen voor uiteenlopende opdrachtgevers en doelgroepen in verschillende regio’s. Dat brengt een grote diversiteit aan mensen met zich mee, en mensenkennis is dan ook onmisbaar. Natuurlijk gaat niet alles perfect, maar met persoonlijke aandacht en duidelijke uitleg kom je een heel eind.”
Wat Lidia doet als de emoties hoog oplopen? “Luisteren en begrip tonen. Dat is op dat moment belangrijker dan de techniek. Ik snap oprecht dat het vervelend is wanneer er iets mis is in je nieuwe woning. Ik vind het fijn om mensen tot rust te brengen en voor ze naar een oplossing te zoeken. Hoe boos dat eerste telefoontje ook is, we eindigen altijd op goede voet met elkaar.” De afdeling krijgt dan ook vaak complimenten over de fijne nazorg die ze leveren. “We kunnen een kamer behangen met complimentjes, zeg ik wel eens. Het mag altijd meer natuurlijk, maar elke vorm van waardering die we krijgen voelt fijn.”
Groengeel bloed
De coördinator geniet zo van haar werk, dat haar vervroegde pensioen in 2026 soms een beetje bitterzoet voelt. “Ik kijk heel erg uit naar de tijd met mijn man, kinderen en kleinkinderen, maar ik vind het loslaten van mijn werk wel moeilijk. Mijn werk is echt mijn kindje. Ik heb nooit ergens anders willen werken, en ons hechte team is ook een soort familie. Er stroomt groengeel bloed door mijn aderen, zeg ik wel eens. Ik voel mij enorm betrokken.”
Het doet Lidia dan ook goed dat er verdere professionalisering plaatsvindt binnen haar vakgroep. Zo wordt de afdeling service en onderhoud binnenkort vanaf de dag van oplevering – in plaats van het uitvoeringsteam - het directe aanspreekpunt voor nieuwe meldingen na oplevering. De communicatie- en administratiesystemen worden geoptimaliseerd, de afdeling wordt verder uitgebreid en er wordt nóg meer ingezet op kennisoverdracht om vervolgens betere service te bieden aan de klanten. Deze transitie moet mogelijk maken dat de klanttevredenheid én opleverkwaliteit wordt verhoogd. “De afdeling krijgt meer verantwoordelijkheid op haar bordje. Gek om te bedenken dat ik deze veranderingen niet meer van dichtbij ga meekrijgen.”
Wat ze niet gaat missen? “Het vroege opstaan en in de auto zitten”, geeft ze lachend toe. “Ik knijp er straks lekker een paar maanden tussenuit met mijn man naar onze dochter in Spanje.” En tot die tijd is het Lidia’s plan om, net als de afgelopen 24 jaar, met een glimlach naar huis te rijden. “Elke dag gaan we voor het optimale resultaat voor bewoners en gebruikers en dat maakt mij nog steeds heel gelukkig.”
Werken bij Dura Vermeer Bouw Midden West
Ben jij na het inspirerende verhaal van Lidia ook geïnteresseerd in een rol binnen ons service en onderhoud team? Heb jij een passie voor het oplossen van problemen en het blij maken van mensen? Zoek dan niet verder. Dura Vermeer Bouw Midden West zoekt een Coördinator Service en Onderhoud die leiding kan geven aan het team en de klanttevredenheid naar een hoger niveau tilt. Jij zorgt voor een effectieve en klantgerichte uitvoering van de service- en onderhoudsprocessen en werkt actief aan procesverbetering. Met jouw luisterend oor en begripvolle aanpak maak je het verschil. Check hier de vacature en solliciteer direct.