Vorige
Nieuws

Grote parkeerinnovatie in Leidschendam van start

Spotten - parkeersensoren Leidschendam Voorburg

Vanaf vandaag kunnen bewoners en bezoekers in het centrum van Leidschendam gebruik maken van het nieuwe parkeerplatform, gerealiseerd door Spotten. Alle parkeerplaatsen in het centrum zijn uitgerust met sensoren die de actuele beschikbaarheid doorgeven. Deze beschikbaarheid wordt getoond in de “Parkeren LV”-app waardoor bewoners en bezoekers makkelijk naar een vrije parkeerplek kunnen navigeren. Op deze manier wordt het zoekverkeer, en daarmee ook de CO2-uitstoot, drastisch verminderd.

Uniek project

Het initiatief in Leidschendam is het grootste in zijn soort in Nederland. Een toenemende hoeveelheid zoekverkeer zorgde er de afgelopen jaren voor dat de leefbaarheid in de binnenstad onder druk kwam te staan. De gemeente Leidschendam-Voorburg startte daarom met een reeks initiatieven, zoals overleg met de bewoners. Ook ging de gemeente op zoek naar een innovatieve partij om de situatie te verbeteren. Ze kwam uit bij Spotten, een dochteronderneming van Dura Vermeer. Spotten heeft de capaciteit om in dergelijk groot gebied sensoren te kunnen installeren die de beschikbaarheid van een plek meten. Deze informatie wordt vervolgens weergegeven in een gebruikersapp en in het dashboard voor de gemeente

Bezoekers binnenstad besparen veel tijd

In het centrum vinden veel onnodige voertuigbewegingen plaats van bestuurders die zoeken naar een vrije parkeerplaats. Spotten heeft voor dit project op basis van het eigen platform de “Parkeren LV”-app ontwikkeld. Met behulp van deze app kunnen automobilisten gericht zoeken naar vrije parkeerplaatsen en zich er vervolgens naartoe laten navigeren. Zij kunnen hierbij aangeven of ze op zoek zijn naar een specifieke plaats zoals een laadplek of een gehandicaptenparkeerplaats.

Meer data voor beleidsvorming en handhaving

De gemeente Leidschendam-Voorburg krijgt met dit initiatief inzicht in de actuele én historische bezetting van parkeerplaatsen. Op basis van deze informatie kan zij, indien gewenst, effectiever beleid vormen en gerichte keuzes maken zodat het parkeercomfort voor bewoners, bezoekers en ondernemers wordt verbeterd. Bovendien helpt het inzicht in actuele bezetting bij een efficiëntere handhaving in blauwe zones aangezien het dashboard toont op welke plaatsen auto’s langer dan de toegestane twee uur geparkeerd staan.

Meer steden worden verwacht

Frank van Tussenbroek van Spotten over het nieuwe platform: “Voor veel steden heeft het verminderen van verkeersstromen, en daarmee het verhogen van de leefbaarheid in de stad, een hoge prioriteit. Zeker omdat meer en meer binnensteden autoluw worden. Spotten heeft eerder steden als Den Bosch, Arnhem en Breda ondersteund in de realisatie van hun parkeerbeleid en dit is ons grootste project tot nu toe. Momenteel zijn we met meerdere steden in gesprek om soortgelijke oplossingen te implementeren. We kijken er naar uit om de komende jaren vel gemeenten te helpen in het realiseren van hun autoluwe strategie terwijl we het leven van bewoners makkelijker maken.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.