Vorige
Uithoornlijn

Binnen een half uur op station Amsterdam Zuid

Betrouwbaar en sneller

Uithoorn
2020-2024
Bedrijfsleven
55.000.000
UAV-GC
Gemeente
Infra

De afgelopen jaren is het aantal gebruikers van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam toegenomen. De gemeenten Amstelveen en Uithoorn, die onder dezelfde regio vallen, merken dit ook en verwachten dat het aantal reizigers nog meer gaat toenemen. Om de regio Amsterdam bereikbaar te houden, verlengt Dura Vermeer in opdracht van Vervoerregio Amsterdam de huidige Amstelveenlijn tot Uithoorn met de nieuwe Uithoornlijn. Een nieuwe, hoogwaardige tramlijn die betrouwbaarder en sneller is dan de huidige buslijn.

De nieuwe tramlijn, met een lengte van 4,4 kilometer, start nabij Amstelveen Westwijk en eindigt in het dorpshart van Uithoorn. Wat het bijzonder maakt, is dat de lijn wordt aangelegd over de oude spoordijk. Op het nieuwe traject komen drie tramhaltes, een overbrugging, onderdoorgang en parkeergelegenheid voor fietsers en automobilisten.

1
6

Aandacht voor omgeving, verkeer en OV

De omgeving is in een vroeg stadium meegenomen in de werkzaamheden, de realisatie van de nieuwe tramlijn vindt namelijk plaats middenin woonwijken. Via bewonersbijeenkomsten worden bewoners en bedrijven op de hoogte gehouden. Er zijn ook thematafels georganiseerd, waarin de omgeving hun wensen en ideeën kon delen.

Om de hinder te beperken is gekozen om de geluidschermen zo vroeg mogelijk te plaatsen, zodat de werkzaamheden achter deze schermen gebeuren en de omgeving daar zo min mogelijk van meekrijgt. De transporten van bouwverkeer door Uithoorn zelf worden beperkt, doordat het bouwverkeer over de busbaan en de spoordijk naar de bouwlocaties rijdt. Door grond binnen het projectgebied opnieuw te gebruiken, verminderen we het aantal zandtransporten in het gebied.  

Duurzame hub

Langs de N201 is een duurzame hub gerealiseerd waar het uitvoeringsteam werkt. De container met de ‘wokkels’ levert energie van de wind en vinden de dagstarts plaats. Dit draagt bij aan duurzaamheid, veiligheid en digitalisering.

 

Meer projectinformatie vind je op

www.uithoornlijn.nl

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!