Vorige

Mensen. Maatwerk. Materieel. Duurzaam en emissievrij materieel

Verduurzaming van ons Materieel

Samen tellen we op... naar nul. Nul CO2-uitstoot. Dat is de zero in ‘Op naar Net Zero’ die we voor ogen hebben. We kiezen ervoor samen te bouwen aan een veilige, duurzame en leefbare toekomst voor de volgende generaties. Dit kunnen we niet alleen, dit doen we samen. Met alle collega’s, opdrachtgevers en leveranciers. Met iedereen in de keten. 

Ons doel is helder. In 2030 moet onze CO2-uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van 2022. En vanaf 2050 realiseren we minimaal 90% CO2-reductie, en compenseren we de rest. Op onze directe uitstoot door materieel, hebben wij als Dura Vermeer Materieel grote invloed. 

Onze kleinere materieelstukken zijn al emissievrij beschikbaar, en voor de grote materieelstukken hebben we binnen Dura Vermeer een transitiepad afgesproken. Dit betekent dat ons materieel in fases verduurzaamd wordt. Met als doel om in 2030 alleen maar emissievrije materieelstukken aan te bieden. Ook het transport van- en naar de bouwplaats zal dan emissievrij plaatsvinden, bijvoorbeeld met vrachtwagens die elektrisch rijden of op waterstof.

We verduurzamen op de volgende manieren: 

We reviseren

Voor veel groot materieel zoals asfaltmachines, is er nog geen geschikte emissievrije variant beschikbaar. We kiezen er dan voor om samen met onze partners, om uitgediend materieel helemaal te strippen, tot aan de kale basis. Deze machines bouwen we dan opnieuw op volgens de nieuwste eisen en wensen. En vaak met identieke accupakketten zodat de accu's van de verschillende machines uitgewisseld kunnen worden. 

Sommige materieelstukken bouwen we zelf om, met onze technici en de collega's in onze constructiewerkplaats in Cruquius.

We investeren

Voor onze ZZP onderaannemers is het niet altijd realistisch om te investeren in emissievrij materieel. Daarom breiden we ons eigen assortiment uit met grote emissievrije materieelstukken. Veel van de collega's die we eerst inhuurden, komen dan bij ons in dienst. Een win-win!

We contracteren

Voor veel groot materieel op de bouw, hebben we lange termijn huurafspraken met onze leveranciers. Met deze contracten kunnen ook zij investeren in het verduurzamen van het materieel. 

In sommige gevallen worden er ook afspraken gemaakt over minimale afnameverplichtingen met onderaannemers. Dankzij deze lange termijn afspraken kunnen onze onderaannemers ook investeren in emissiearm of emissievrij materieel. Zo werken we naar Net Zero in de hele keten.

We informeren

Een emissievrije bouwplaats vraagt om een andere manier van nadenken over de bouwplaats, en soms een andere manier van werken. Want wat is de energiebehoefte op de bouw? En hoe breng je de energievraag in balans met het aanbod? Waar- en wanneer ga je laden? En werkt elektrisch materieel anders dan conventioneel materieel? We denken al in de tenderfase mee en informeren over de impact, zodat we samen de beste opties voor het project uitkiezen.

 

De eerste elektrische asfaltset ter wereld

We hebben drie elektrische asfaltsets met uitwisselbare accupakketten... Ennnnn gaan!

De elektrische hoogwerker

De volledige elektrische hoogwerker, emissievrij tot op 30 meter hoogte!

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Facilitaire Bedrijven

Daniëlle van Dooren

Commercieel Manager | Dura Vermeer Materieel Regio Heel Nederland
Daniëlle van Dooren