Vorige
Hortus Ludi

De natuur als buur

Samen heb je meer

3.100 m2
Dobbelmanweg, Nijmegen
10-2021 – 7-2022
circa €7.6 mio
Eigen ontwikkeling
Bouw & Vastgoed

Je zit op de fiets naar huis. Door de opening van het indrukwekkende poortgebouw zie je je buren al gezellig kletsen in de gezamenlijke binnentuin. Een paar musjes kwetteren er vrolijk doorheen. Je zet je elektrische deel-bakfiets in de daarvoor bestemde fietsenstalling en schuift gezellig aan voor een kopje koffie. Het zonnetje schijnt tussen de bomen door en werpt een prachtig licht op de bloemrijke hortus. Dàt is thuiskomen in Hortus Ludi!

Aarde koesteren

Mens en dier voelt zich thuis in Hortus Ludi! Biodiversiteit op haar best!

Een vernieuwend woonconcept

Hortus Ludi is een echte deelcommunity. Met een gezamenlijke binnentuin en faciliteiten. Duurzaam, gezond en een fijne plek om te genieten van het leven.

Samenleving versterken

De stadsvilla’s staan rondom een gemeenschappelijke binnentuin die toegankelijk is via het gemeenschappelijke poortgebouw. Het poortgebouw is een plek van ontmoeting die bijdraagt aan het creëren van een duurzame deelcommunity. Zo staat er een werkbank met gedeeld gereedschap en een stalling voor een gedeelde elektrische bakfiets! 

Verder is Hortus Ludi van buiten naar binnen ontworpen, met de tuin als startpunt. Via het poortgebouw en de tuin komt iedereen binnen, om vervolgens hun voordeuren te bereiken. Zo komen buren elkaar tegen op plekken waar ruimte is voor gezamenlijk gebruik. De woningen hebben geen privétuin maar een terras met een pergola aan de ecologisch waardevolle tuin. Het credo van Hortus Ludi is: samen heb je meer.

Goed voor mens én Aarde

De constructie van de woongebouwen is volledig gemaakt van CLT-hout. En is dus volledig biobased. Verder hebben we gebruikgemaakt van mos sedum op hellende daken, waarmee we water bufferen in de nabijgelegen wadi’s. En we hebben honderden nestkasten geplaatst in de gevels voor de gierzwaluw, huismus, vleermuis, koolmuis en pimpelmees. Zo is Hortus Ludi niet alleen een fijne ontmoetingsplek voor mensen, maar ook voor dieren!

Efficiënt ruimtegebruik

Bovendien levert de gedeelde kloostertuin van dit project een positieve bijdrage aan ruimteoptimalisatie. De privéruimte is bij de woningen klein gehouden. Ze hebben een klein privéterras dat grenst aan de gezamenlijke binnentuin. De woningen zelf zijn ook niet standaard, maar passen als puzzelstukjes precies op hun plek.

Duurzaamheid in al haar glorie

Bij Dura Vermeer geloven we in het goede doen voor mens en natuur. We hoeven niet te kiezen: we gaan van óf naar én.

In het project Hortus Ludi in Nijmegen komt alles prachtig samen. Het is een vernieuwend nieuwbouwproject dat duurzaamheid in al haar facetten integreert op een historische locatie in Nijmegen. Het meest bijzondere aan dit project is de innovatieve benadering van duurzaam bouwen. De unieke focus op natuurinclusiviteit, biodiversiteit, sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie, circulariteit en biobased constructie maakte het project een doorslaand succes.

De bewoners van Hortus Ludi zijn dan ook zeer positief over het project. Vooral vanwege de harmonieuze integratie met de natuur en het sterke buurtgevoel in de wijk.

Duurzaam & natuurinclusief

Van mos sedumdaken, tot aan wadi's en netkasten. Hortus Ludi heeft het allemaal!

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Mickaël Schoenmakers

Ontwikkelmanager Regio Noord-Brabant, Regio Limburg, Regio Zeeland
Mickaël Schoenmakers