Vorige
Hergebruik liggers

Vervanging viaduct Hoog Burel

In 2021 heeft Dura Vermeer de aanbesteding voor het ontwerp en de realisatie van het project Vervanging viaduct Hoog Burel aangenomen. Het viaduct over de A1 was wegens betonschade al sinds 2017 afgesloten voor zwaar vrachtverkeer. Na vijftig jaar was het viaduct aan vervanging toe en moest er een nieuw viaduct op dezelfde locatie voor in de plaats komen. De werkzaamheden zijn gestart in oktober 2022 en het nieuwe viaduct is begin maart 2023 geopend. 

circulair bouwen 

Vanaf 2030 wil Rijkswaterstaat volledig klimaatneutraal en circulair werken, ook bij het aanleggen, vervangen en renoveren van viaducten en bruggen. In het nieuwe viaduct worden daarom prefab liggers, die afkomstig zijn uit een gesloopt viaduct over de A7 bij Groningen, hergebruikt. Prefab liggers van viaducten hebben een levensduur van minstens honderd jaar. Desondanks worden ze vaak al na een paar decennia vermalen tot betonpuin, bijvoorbeeld omdat de weg wordt verbreed. Zonde, want na opnieuw te zijn gecertificeerd, kunnen de liggers prima hergebruikt worden in nieuwe projecten.  

SBIR Circulaire Viaducten 

Het gebruik van de circulaire prefab liggers komt voort uit de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten: een onderzoeksprogramma waarmee Rijkswaterstaat bruikbare innovaties voor circulaire viaducten wil stimuleren. Deelnemers Dura Vermeer, Royal HaskoningDHV, Vlasman en Haitsma Beton zijn in 2021 geselecteerd om, na een gedegen haalbaarheidsonderzoek in de voorbereidingsfase, een prototype circulair viaduct te realiseren. Met het plaatsen van de gebruikte, prefab liggers in het nieuwe viaduct Hoog Burel wordt nu de financiële en technische haalbaarheid en de duurzaamheidswinst in de praktijk getoetst; een mooie volgende stap in de ontwikkeling van een circulair viaduct dus!

Lees meer over SBIR Circulaire Viaducten

Video sloopweekend nov. '22

Video plaatsen liggers dec. '22

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

 

1
7
Lees meer van Dura Vermeer Infra Regio Noord Oost Bekijk werkmaatschappij

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!