Vorige
Van kantoor naar iconisch wonen

De Kroon

De Kroon

Zoetermeer
2 jaar
Bouw & Vastgoed

In het stadshart van Zoetermeer is de voormalige stadhuistoren getransformeerd naar een iconische luxe woontoren. Waar ooit het middelpunt lag van de Zoetermeerse politiek, bevinden zich nu royale appartementen en een penthouse.  

Prachtig panoramisch uitzicht vanuit het dakterras

1 penthouse (circa 220m2).

De gemeente Zoetermeer zocht voor deze locatie naar een duurzame, toekomstbestendige oplossing. Transformatie bleek hier de beste oplossing en Dura Vermeer de geschikte partij. Een duurzame oplossing die voorziet in een duidelijke woonbehoefte en tevens zorgt voor meer levendigheid in het centrum. 

Samen met de gemeente 
De toren was oorspronkelijk onderdeel van het stadhuis, maar door het nieuwe werken kwam het kantoor vanaf de zesde etage leeg te staan. Omdat er weinig vraag is naar kantoren in de omgeving, maar wel naar grote appartementen met lift is in overleg besloten om de toren te transformeren tot luxewoningen Na een grondig onderzoek is dit plan samen met de gemeente Zoetermeer, A3 architecten en de designstudio van Dura Vermeer tot stand gekomen. Dura Vermeer is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en transformatie, met een bouwsom van EUR 9 miljoen. 

Transformatie vaak duurzamer 
De Kroon bestond er een prima casco uit de jaren 90, dat gaat nog jaren mee kan. Bovendien zorgt een transformatie vaak voor minder bouwverkeer en daarmee overlast voor de omgeving. Dat is hier zeker van belang, want het gebouw staat in het hart van Zoetermeer én het gaat om werkzaamheden terwijl de vijf etages eronder in gebruik blijven. Dit vergt wel wat aanpassingen in het bouwproces. Zo werkten we bijvoorbeeld met hefsteigers en niet met stortkokers om geluid- en stofoverlast te voorkomen.

In 2018 zijn we begonnen met de voorbereidingen en na de zomer van 2020 zijn de woningen opgeleverd aan de nieuwe bewoners. 

Lees op onze website Hier is de Toekomst alles over deze duurzame transformatie:

Hier is de toekomst

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.