Vorige
Lely Campus fase 2

Een verdubbeling van de huidige faciliteit voor Lely

Cornelis van der Lelylaan 1 3147 PB Maassluis
juli 2020 - Q1 2022
Bedrijfsleven
Bouw & Vastgoed

Vanwege de aanhoudende groei van de bedrijfsactiviteiten van Lely realiseert Dura Vermeer Bouw Zuid West een verdubbeling van de huidige faciliteit. Familiebedrijf Lely is wereldmarktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij. Lely streeft net als bij het huidige gebouw, Lely Campus fase 1, opnieuw naar een ‘BREEAM Outstanding’ certificering.

BREEAM OUTSTANDING CERTIFICERING

De uitbreiding is een belangrijke ontwikkeling op de duurzame Lely Campus, die in 2014 in Maassluis is geopend en waar het hoofdkantoor en de fabriek zijn gevestigd. De faciliteit omvat drie vleugels kantoorruimte van ca. 10.600 m2 kantoren, ca. 24.000 m2 productiehal en 535 parkeerplaatsen.

Met duurzaamheid hoog in het vaandel, streeft de farming innovator net als bij het huidige gebouw opnieuw naar een ‘BREEAM Outstanding’ certificering. Een WKO-installatie en zonnepanelen wekken energie op, water en afval wordt gerecycled en CO2-uitstoot wordt gereduceerd. De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is uitermate efficiënt, lager dan 0. Dit komt mede door de aanleg van ca. 6.000 m² zonnepanelen.

Staalskelet

Hoge kwaliteit bouwonderdelen

Prefabricage

Bijzonder innovatief is dat het gebouw volledig is geprefabriceerd. Beton- en staalelementen worden geproduceerd in een geconditioneerde productieomgeving en worden ‘just-in-time’ geassembleerd op de bouwplaats. Dit biedt veel voordelen, zoals: een hoge bouwsnelheid, minder CO2-uitstoot en een hogere kwaliteit voor de bouwonderdelen, omdat de onderdelen in de fabriek in een geconditioneerde omgeving worden geproduceerd.

LANGDURIGE PARTNERS

Voor de realisatie van Lely Campus fase 2 maakt Lely gebruik van meerdere langdurige partners uit de regio. Voor het ontwerp is ConverseArchitects in de armen genomen en Dura Vermeer als aannemer geselecteerd. Beide waren ook bij fase 1 betrokken.

Na afronding van de bouwteamfase en ondertekening van de E&B-overeenkomst, zijn we op 7 juli 2020 gestart met het aanbrengen van ca. 1900 st. Vibro-heipalen. Ondanks de Coronamaatregelen wordt er volgens de geldende regels door ons professionele projectteam in nauwe samenwerking met onze partners hard gewerkt om het project voor de afgesproken opleverdatum aan onze opdrachtgever op te leveren.

Op donderdag 20 mei 2021 vierde Lely het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw van de tweede fase van de Lely Campus in Maassluis. Met deze traditie in de bouw spreekt de robotleverancier voor de melkveehouderij de waardering uit voor het harde werk van alle mensen die betrokken zijn bij de bouw.

Het hoogste punt werd al eerder dit jaar bereikt. Vanwege de strikte coronamaatregelen is toentertijd besloten een eventuele viering uit te stellen. Donderdag 20 mei 2021 was het moment om alle medewerkers op de bouwplaats te trakteren op een ‘gezamenlijke’ lunch in kleine groepen en op afstand.

 

Uitbreidig van de Lely Campus

Marcel Knoester, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van Lely, over dit project: “Op 7 juli 2020 werd de eerste heipaal hier op dit bouwterrein de grond ingeslagen. Dit was voor de omwonenden en voor onze medewerkers de echte start van onze uitbreiding van de Lely Campus. We kijken ernaar uit om volgend jaar hier onze nieuwe robots te produceren, te vergaderen en op andere manieren samen te komen en bij te kunnen dragen aan een aangename, winstgevende en duurzame toekomst voor de melkveehouderij én om te kunnen bijdragen aan de wereldwijde voedselbehoefte. Inmiddels zijn we 1872 heipalen verder, ligt er een ingenieuze fundering en zijn de stalen constructies geplaatst. Alles krijgt steeds meer vorm. De glaswanden zijn zichtbaar en de verbindingsbrug tussen de huidige Campus en de nieuwbouw is geïnstalleerd. Mijn collega’s en ik zijn trots en positief verrast hoe hier in korte tijd een prachtig pand gestalte krijgt.”

 

Over Campus fase 2

Vanwege de aanhoudende wereldwijde groei van de bedrijfsactiviteiten van Lely wordt een verdubbeling van de huidige faciliteit gerealiseerd, met drie vleugels kantoorruimte van een oppervlak in totaal 10.600 m2 en productiehal van in totaal 24.000 m2. De bouw van de nieuwe faciliteit verloopt volgens planning en wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd. Met duurzaamheid hoog in het vaandel, streeft de farming innovator net als bij het huidige gebouw weer naar een ‘BREEAM Outstanding’ certificering.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Rob Tummers

Directeur Klant, Markt & Maatschappij Regio Zuid-Holland
Rob Tummers