Vorige
Borgstede

Eigentijds wooncentrum in Barendrecht

Barendrecht
- najaar 2023
Bedrijfsleven
Aanbesteding
Bedrijfsleven
Bouw & Vastgoed

Een nieuw woonzorgcentrum met 99 intramurale plaatsen, 10 buurtkamers en circa 350 m2 zorginfra; Dura Vermeer vernieuwt het voormalige verzorgingshuis Borgstede in Barendrecht naar een eigentijdse zorglocatie. Borgstede wordt een integraal onderdeel van de sociale hub in de wijk in combinatie met het dienstencentrum.

AG NOVA architecten / Woonzorg Nederland

Woonzorg Nederland en Laurens zochten voor het voormalige zorggebouw naar een toekomstbestendige oplossing. Een oplossing die voorziet in een duidelijke zorgbehoefte en ook zorgt voor sociale binding met de wijk. Vernieuwing bleek hier de beste oplossing en Dura Vermeer de geschikte partij. Met het nieuwe Borgstede heeft Barendrecht er een fijne woonomgeving bij voor ouderen met een intensieve zorgvraag.

 

Werelds gebouw

‘Als het gebouw je wereld wordt, heb je een werelds gebouw nodig’, vertelt architect Jeroen Osendarp van architectenbureau AG NOVA. Dat wereldse aspect komt terug in het ontwerp voor het nieuwe zorgcomplex. ‘Elke bewoner heeft een ruim opgezet appartement en een gezamenlijke buurtkamer. Bovendien bevindt zich op elke woonlaag een beleefkamer, waaronder een beweegruimte op de begane grond. De andere beleefkamers krijgen elk een eigen thema, zoals ontmoeten, wellness en theater. Zo genieten de bewoners van stadse voorzieningen in hun vertrouwde omgeving binnen het gebouw.’

In het nieuwe Borgstede haalt Jeroen met een team architecten het buiten naar binnen. ‘Het complex krijgt grote toegankelijke terrassen en een beleeftuin. Ook voor de mensen die binnenblijven, is buiten dichtbij. De ramen zijn zodanig in het gebouw gepositioneerd, dat bewoners vanaf hun appartement in alle richtingen naar buiten kunnen kijken.’

 

Zorgeloos wonen

Het zorggebouw bestond oorspronkelijk uit 122 zorgkamers voor intramurale zorg, verdeeld over drie bouwlagen. Door sloop en nieuwbouw maakt Borgstede plaats voor een zorgcomplex met 99 intramurale zorgkamers, 10 buurtkamers en ongeveer 350 m2 zorginfra. De bouw vindt gefaseerd plaats, zodat bewoners tijdens de nieuwbouw in Borgstede kunnen blijven wonen en medewerkers ongehinderd kunnen blijven werken. In het eerste kwartaal van 2021 voerde Dura Vermeer de gebouwaanpassing van Borgstede uit. 

 

Meer informatie

AG NOVA architecten / Woonzorg Nederland

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!