Vorige
De Zangvogel

Vlieg je toekomst tegemoet

Vlaardingen
Gemeente
Bouw & Vastgoed

In De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen ontwikkelde en bouwde Dura Vermeer Bouw Zuid West het nieuwbouwproject De Zangvogel. Het project is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling bestaande uit meerdere fasen. Alle fasen in De Zangvogel zijn inmiddels succesvol verkocht en opgeleverd. Met de sloop en nieuwbouw van de woningen hebben wij de wijk een compleet nieuwe inrichting gegeven, met behoud van het unieke en groene karakter van de wijk.

Fase 2 De Zangvogel

Alle woningen zijn gerealiseerd met een stoep aan de voorkant, waar bewoners een bankje of bloempotten kunnen plaatsen

Fase 2 De Zangvogel

CIRCULAIR WONINGBOUWCONCEPT

In elke fase van De Zangvogel staat duurzaamheid centraal. Alle eengezinswoningen zijn gasloos en energieneutraal. In de tweede fase van De Zangvogel zette Dura Vermeer de eerste stappen naar een circulair woningbouwconcept. Acht van de 35 woningen zijn gerealiseerd met een houten casco. Deze houten elementen komen kant en klaar aan op de bouwplaats waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort ten opzichte van traditionele bouw.   

In fase 3 van De Zangvogel is het circulair woningbouwconcept verder uitgerold en werden twaalf van de 72 woningen gerealiseerd met niet alleen een houten casco, maar ook een houten gevel en een vegetatiedak. Hout is milieuvriendelijk, recyclebaar en het neemt CO2 op. Zo dragen we met dit project bij aan een gezondere leefomgeving. 

Voor de bouw van de houten woningen in De Zangvogel kwamen alle houten elementen kant en klaar aan op bouwplaats. De houten gevels, wanden en vloeren werden in de fabriek compleet in elkaar gezet met isolatiemateriaal en installaties. Ook kozijnen werden in de gevelonderdelen verwerkt voordat ze naar de bouwplaats werden vervoerd. Op de bouwplaats werden deze onderdelen bevestigd aan het casco. Op deze manier verkortten wij de bouwtijd aanzienlijk ten opzichte van traditionele bouw. 

Fase 3B De Zangvogel

De hoekwoning rechts wordt aangehouden als modelwoning

Fase 3B De Zangvogel

Woningen met een houten casco, een houten gevel én een vegetatiedak

PREFAB-BOUWMETHODIEK

Voor de niet-houten woningen in De Zangvogel hebben wij prefab vernieuwingen toegevoegd aan de bestaande prefab-bouwmethodiek. Zo pasten we volle plaatvloeren (inclusief installaties en afgewerkt) toe in plaats van kanaalplaten, prefab binnenwanden (inclusief installaties) in plaats van cellenbeton panelen en steenstrips metselwerk in plaats van traditioneel metselwerk. De combinatie van deze drie elementen zorgt voor een vernieuwing in onze prefab manier van bouwen. We maken hierdoor een grote efficiëntieslag in samenwerking met onze partners Geelen beton en Faay.

Michiel de Roo (Projectmanager van De Zangvogel) vertelt meer over de prefab-bouwmethodiek: “Doordat nagenoeg alles in een fabriek wordt gemaakt, zijn de werk- en klimaatomstandigheden hier het meest optimaal. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van het eindproduct en de arbeidsomstandigheden van collega’s. Het assembleren van alle elementen op de bouw gaat bovendien snel, waardoor we een relatief korte tijd op de bouwplaats aan het werk zijn en het project snel kunnen opleveren. Dat is natuurlijk heel gaaf om te zien; hoe gehele wanden inclusief gevelstenen, kozijnen, installatiepunten, kant en klaar aangeleverd worden.

Gasloos en energieneutraal

Door slimme installaties en bewezen technologie

Eenheid in het ontwerp

Dit zorgt ervoor dat het bouwblok mooi afsteekt tegen de al aanwezige kleurrijke omgeving

ARCHITECTUUR 

Voor de woningen in De Zangvogel is gekozen voor een eenheid in het ontwerp, zodat het bouwblok mooi afsteekt tegen de al aanwezige kleurrijke natuur en omgeving, zoals de verschillende bomen in het park. Alle woningen hebben daarom een warme en rustige kleur bakstenen. Ter afwisseling hebben sommige woningen een gevel van drie verdiepingen hoog en zijn de vier hoekwoningen van het parkblok in zijn geheel afwijkend met plat dak en gemetselde tuinmuren.

De woningen aan het park zijn breder opgezet en hebben een groot raam met doorgaande luifel aan de voorgevel. Daarnaast zijn alle woningen gerealiseerd met een stoep aan de voorkant, waar bewoners een bankje of bloempotten kunnen plaatsen. Op deze manier krijgt iedere woning een unieke uitstraling en daarbij bevordert het de interactie van de bewoners onderling. 

OVER DE NIEUWE VOGELBUURT

Waterweg Wonen en Dura Vermeer realiseren in de wijk Holy in Vlaardingen in totaal 418 eengezinswoningen. Door sloop en nieuwbouw krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting. De Nieuwe Vogelbuurt wordt daardoor een veilige gezinswijk met behoud van het unieke, groene karakter van de buurt. Kijk voor meer informatie over De Nieuwe Vogelbuurt op:

Meer informatie

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Rob Tummers

Directeur Klant, Markt & Maatschappij Regio Zuid-Holland
Rob Tummers
Bouw & Vastgoed

Anneke van Driel

Ontwikkelaar Regio Zuid-Holland
Anneke van Driel