Vorige
De Zangvogel

Vlieg je toekomst tegemoet

Vlaardingen
Gemeente
Bouw & Vastgoed

In De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen ontwikkelt en bouwt Dura Vermeer Bouw Zuid West het nieuwbouwproject De Zangvogel. Het project is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling bestaande uit meerdere fasen. De eerste fasen zijn succesvol verkocht, gereserveerd en in aanbouw. We werken op dit project stap voor stap aan ons circulaire woningbouwconcept.

Woningtype Boompieper

12 buitengewone huizen in hout

Door slimme installaties en bewezen technologie

Gasloos en energieneutraal

CIRCULAIR WONINGBOUWCONCEPT

In elke fase van De Zangvogel staat duurzaamheid centraal en worden de eengezinswoningen gasloos en energieneutraal gerealiseerd. In de tweede fase van De Zangvogel zetten wij bij Dura Vermeer de eerste stappen naar een circulair woningbouwconcept. Acht van de 35 woningen krijgen een houten casco.

In fase 3B krijgt de ambitie voor een groener en gezonder Nederland een vervolg: twaalf van de 32 woningen krijgen een houten casco, een houten gevel en een vegetatiedak. We vervangen in De Zangvogel stap voor stap het beton voor hout. Hout is milieuvriendelijk, recyclebaar en neemt CO2 op. Zo dragen we bij aan een gezondere leefomgeving. Nu, en voor generaties in de toekomst. 

Klimaatverandering en het steeds schaarser worden van grondstoffen zijn een urgent probleem dat moet worden aangepakt. We vinden dat de bouwsector de komende jaren een flinke slag moet maken in het gebruik van duurzame materialen en bouwmethoden. Waar beton en andere steenachtige materialen traditioneel zijn in de bouw, realiseren steeds meer partijen zich dat deze een te hoge belasting geven op het milieu en dat het tijd is om dit anders aan te pakken, stelt het bedrijf. 'We gaan ons standaard woningbouwconcept daarom nu écht verduurzamen. Dat doen we stap voor stap met materialen en producten die herbruikbaar en losmaakbaar zijn met een CO2-reductie als gevolg. We gaan voor de eerste circulaire woningen die betaalbaar, haalbaar en op te schalen zijn.

Dit idee is ingezonden voor de Dura Vermeer Innovatieprijs en dit is uiteindelijk ook de versneller achter dit project geweest. Op het project De Zangvogel in Vlaardingen worden nu de eerste woningen volgens dit concept gerealiseerd. Tijd om het team te spreken. Dat doen we in een reeks aan vlogs:

 

Ondertussen continueren we onze zoektocht naar circulaire oplossingen voor de overige materialen. We kijken continu naar de volgende stappen. Met als uiteindelijk doel om als eerste een standaard circulair woningbouwconcept neer te zetten. En de woningen echt te gaan bouwen. En dat is uniek. Dat doen we niet alleen, maar met een heel team van experts. Welke keuzes maken we en is het dan ook nog technisch haalbaar? We vertellen het in de tweede vlog:

Kant en klaar

'Naast circulariteit en de geheel nieuwe houten woning hebben we ook ons traditionele bouwproces onder handen genomen. Bij het zogeheten kant & klaar concept worden veel elementen in de fabriek geproduceerd waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort' vertelt Denise Bexkens, projectmanager Klant en Markt bij Dura Vermeer.

Het concept is geschikt voor gebiedsontwikkelingen met een grote diversiteit aan architectuur en biedt ruimte aan individueel maatwerk.

OVER DE NIEUWE VOGELBUURT

Waterweg Wonen en Dura Vermeer realiseren in de wijk Holy in Vlaardingen in totaal ruim 400 eengezinswoningen. Door sloop en nieuwbouw krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting. De Nieuwe Vogelbuurt wordt daardoor een veilige gezinswijk met behoud van het unieke, groene karakter van de buurt. Meer informatie op:


www.denieuwevogelbuurt.nl

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Rob Tummers

Directeur Klant, Markt & Maatschappij Regio Zuid-Holland
Rob Tummers