Dura Vermeer werkt aan natuurinclusiviteit op project TenneT Diemen - Lelystad

8 november 2022

Overal waar we bouwen, houden we rekening met de natuur. Dát is onze duurzaamheidsambitie “Groener en gezonder”. Op project TenneT Diemen - Lelystad, hebben we deze ambitie, samen met opdrachtgever TenneT, verwezenlijkt door verschillende natuurinclusieve maatregelen te nemen.

LOKALE BIODIVERSITEIT

De werkzaamheden aan de 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad zijn bijna afgerond. Op het 52 kilometer lange traject heeft Dura Vermeer mastfundaties verzwaard en bouwwegen, werkterreinen en lierplaatsen aangelegd; zowel voor haar eigen werkzaamheden als die van de lijnaannemers. In totaal gaat het om een traject met 155 masten, waarvan 98 aanpassingen aan mastfundaties, circa 17 kilometer aan bouwwegen en circa 192.000 m² aan werkterreinen en lierplaatsen, verdeeld over vier gemeentes. Naast deze werkzaamheden hebben we, in samenwerking met TenneT en de gemeente Almere, een viertal maatregelen uitgevoerd ter bevordering van de lokale biodiversiteit en leefomgeving van dieren.  

IJSVOGELWAND

Op de Pier in Almere aan de kant van het Maastrichtkwartier is een ijsvogelwand aangebracht. Deze broedwand is gemaakt om nestgelegenheid te bieden aan de blauw gekleurde ijsvogel. Dit prachtige vogeltje is naast voldoende voedsel, ook afhankelijk van een geschikte broedplaats zoals bijvoorbeeld een stevige wortelkluit van een omgevallen boom. Daarom is op locatie een bouwwerk gemaakt van 3 m3 leem en Europees hardhout Robinia, waaromheen nog 20 stuks inheems bosplantsoen ter beschutting geplaatst wordt. 

BLOEMENLINT

Voor het herstel van de grondwerkzaamheden is 14.000 m2 grond ingezaaid met een bloemenlint (ook wel bijenlint). Van het vroege voorjaar tot het late najaar groeit en bloeit op dit aangesloten stuk grond bijvriendelijke beplanting. Dit is gedaan om de voedselvoorziening en biodiversiteit voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten te ondersteunen. Uiteraard zal hier een gefaseerd maaibeleid uitgevoerd worden, zodat delen van planten in de winter blijven staan, wat onder andere zorgt voor beschutting voor vlinders.   

BIJENBANK

In de vorm van een halve maan is op het Spanningsveld in Almere een bijenbank aangelegd. Bijenbanken vormen nestgelegenheid voor de zandbijen, de meest voorkomende wilde bij in Nederland. Voor deze bijenbank is 5 m3 leenzand gebruikt en er zal nog een inheems bosplantsoen van 50 planten aangebracht worden.  

INSECTENHOTEL

Aan de Gooisekant van Almere en in Parkwijk zijn insectenhotels, gemaakt van Europees hardhout Robinia, geplaatst. Dit insectenhuis is een broedplaats voor ‘nuttige’ insecten, zoals de wilde bij, en zorgt ervoor dat ze zich kunnen voortplanten.  

Infra
Erik van DoornBedrijfsleider civiel Regio's Flevoland, Utrecht, Noord-Holland
Uniek in Utrecht: 100% hergebruikt asfalt Archimedeslaan
28 april 2025
Samenwerkingsverband koopt voormalig Hunter Douglas-terrein in Rotterdam
25 maart 2025
Wij isoleren biobased, tenzij!
25 maart 2025
‘Afgedankt’ brugdek vindt nieuwe circulaire bestemming
21 maart 2025
Niet ingewikkeld om voor CO2-reductie in beton te zorgen
13 maart 2025
Plaatsen fiets- en voetgangersbrug ‘Amstelkwartier 3e fase’ vastgelegd in timelapse
27 februari 2025

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.