Vorige
Nieuws

Dura Vermeer zet voor het eerst volledige elektrische asfaltset in op snellaadplein WattHub

100%

Elektrisch geasfalteerd

100%

Circulair asfalt

Op vrijdag 21 april is in Geldermalsen het eerste snellaadplein voor zwaar materieel ter wereld geasfalteerd. En niet zomaar; dit gebeurde door Dura Vermeer met een geheel elektrische asfaltset, waarmee ook nog eens een 100% circulair asfaltmengsel aangelegd werd. Al deze noodzakelijke duurzame keuzes zijn concrete voorbeelden van het waarmaken van de Net Zero ambitie van de bouwer.

Het project Dijkversterking Tiel-Waardenburg heeft de ambitie om volledig emissievrij te werken. Om deze reden heeft bouwcombinatie Mekante Diek, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Van Oord, samen met partner Betuwewind, onder de naam WattHub, een snellaadplein gerealiseerd. Hier kunnen voortaan elektrische vrachtwagens en de accu's voor zware bouwmachines met groene stroom opgeladen worden. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal opgewekte duurzame energie, zoals zonne- en windenergie, waardoor het energienet niet belast hoeft te worden.

Aanleg van Circularpave

100% circulair asfaltmengsel.

100% elektrisch

Het asfalteren gebeurde geheel elektrisch.

Barend Klijn, contractmanager WattHub: ‘Een dergelijk snellaadplein bestond nog niet; dit is het eerste ter wereld. We hebben daarom als bouwcombinatie de handen ineengeslagen en het zelf ontwikkeld, tussen de windmolens en zonnepanelen. Het mooie is dat het laadplein straks toegankelijk is voor iedereen en dus een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere bouw- en transportsector speelt.’

Volledige elektrische asfaltset

Nog een unicum is dat voor het eerst de elektrische asfaltset van Dura Vermeer in zijn geheel is ingezet op een project. De set bestaat uit een 9-tons tandemwals en elektrische asfaltspreidmachine (V1800-3i), een 10-tons elektrische statische wals, een 2,5-tons elektrische tandemwals, een kleine elektrische spuitwagen en een volledig emissievrije schaft-pakwagen. De machines werken op wisselbare batterijpakketten en kunnen zodoende een volle werkdag ingezet worden. Dit brengt het volledig emissievrij werken op onze projecten weer een stuk dichterbij.

100% circulair asfalt

Voor het terrein van WattHub is gekozen voor Circularpave: het 100% circulaire asfaltmengsel van Dura Vermeer, dat onder andere bestaat uit bitumen uit gerecyclede dakbedekking van Roof2Road. Deze keuze alleen al levert een CO2-reductie op van 25% voor de onder- en tussenlagen en circa 60% voor de deklagen.

Wendeline Besier, programmadirecteur Duurzaamheid Dura Vermeer Divisie Infra: ‘Dura Vermeer gaat ‘op naar Net Zero’. In 2030 moet onze CO2-uitstoot gehalveerd zijn en in 2050 moet de teller zelfs naar nul. Dit is een behoorlijke opgave, die we alleen gaan bereiken door er niet alleen over te praten, maar het ook écht te doen. Het is noodzakelijk om de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen, zodat we deze mooie infraprojecten in de toekomst kunnen blijven maken. We gaan daarom nieuwe samenwerkingen aan en betrekken de hele keten. Dit project is hier een fantastisch voorbeeld van.’

Op naar Net Zero

Dura Vermeer werkt aan een groenere, betere en duurzame toekomst. Elke dag opnieuw. Wij hebben een kraakhelder doel. Nul CO2-uitstoot vóór 2050. Dit lukt ons niet alleen: met al onze collega’s en iedereen in de keten kunnen we de teller versnellen. Ook dit initiatief telt op naar nul uitstoot. Zo gaan we samen ‘Op naar Net Zero’. Meer weten?

OP NAAR NET ZERO

 

Next

De samenwerking WattHub is ontstaan binnen NEXT; hét platform binnen Dura Vermeer voor pioniers in de bouw. Meer weten over innovatie bij Dura Vermeer?

GA NAAR NEXT

Bekijk alle asfaltsoorten
1
3
Lees meer van Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Infra

Anne Koudstaal

Innovatiemanager NEXT Regio Heel Nederland
Anne Koudstaal
Infra

Wendeline Besier

Programmadirecteur Duurzaamheid Regio Heel Nederland
Wendeline Besier