Vorige
Nieuws

Duurzaamheid brainstorm met woningcorporatie was een succes!

De verbinding zoeken met de woningcorporaties waar we vanuit Dura Vermeer Bouw Heyma mee samenwerken, de connectie tussen de woningcorporaties versterken en brainstormen over de gezamenlijke duurzaamheiddoelstellingen. Op 22 november kwam dit allemaal bij elkaar tijdens ons Duurzaamheidsevenement 2022 in Foyer Café Walhalla te Rotterdam. Een evenement waarbij we onze kennis bundelden om samen te kunnen versnellen. Met doelstellingen waarmee we vanaf morgen al aan de slag kunnen gaan.  

Het evenement was verdeeld in verschillende sessies, die elk op een innovatieve manier waren ingericht. De dagvoorzitter, een echte pub quizmaster, nam ons allen doormiddel van een pub quiz mee door de diverse, te behandelen onderwerpen. Zo werd direct het ijs gebroken, leerden we elkaar kennen en gingen de woningcorporaties gelijk fanatiek van start. Na het welkom werden de deelnemers onderverdeeld over de tafels en konden de volgende sessies gestart worden.  

Brainstorm

De brainstormsessies werden in diverse rondes onderverdeeld. In de rondes werd gesproken over de doelstellingen, knelpunten, succesverhalen én verschillende acties waar willen we het liefst morgen al mee wilden starten. Elke sessie werd gestart met een pubquiz. Onze pubquizmaster Brecht van der Laan, had zich verdiept in de onderwerpen van de dag. Met zijn pubquizmaster jas aan had Brecht interessante vragen voorbereid. De vragen die tijdens de pubquiz terugkwamen waren de inleiding van de volgende brainstormsessie. Vragen die onder andere gesteld werden waren bijvoorbeeld: Wie in de zaal kent zijn eigen CO2 voetafdruk? Hoeveel CO2 uitstoot heeft de bouwsector in percentages? En welke percentage van de beschikbare hergebruikbare materialen wordt er in de bouw ingezet? Maar natuurlijk werden er ook vragen met een kleine knipoog gesteld. Bovendien wist Brecht leuke feitjes te delen, zoals dat binnen de bouw nu 5 keer meer zand gebruiken dan dat de wereld aanmaakt. De deelnemers werden razend fanatiek en de sfeer zat er al vroeg goed in! Zo gingen we allemaal gemotiveerd van start.  

Tijdens de brainstormsessies werd aan de verschillende tafels veel besproken en kennis gedeeld. Onderwerpen die voorbijkwamen waren onder andere hoe je creatief kunt omgaan met het woningtekort. Of renoveren misschien een betere oplossing is dan slopen en hoe we dergelijke (bouw)materialen kunnen hergebruiken. Maar ook wat het startpunt is om te beginnen met deze verduurzaming, hoe je met een verse blik ernaar kunt kijken en nog veel meer. 

De sessies waren interessant en leerzaam. De dagvoorzitter merkte dit op en liet de sessies soms iets langer doorgaan dan vooraf gepland. Kwaliteit boven kwantiteit! Samen het gesprek aangaan was dan ook de belangrijkste doelstelling van het evenement. We waren het unaniem met elkaar eens dat we moeten gaan versnellen en stappen moeten zetten. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Dit kunnen we alleen doen door onze kennis en ervaringen met elkaar te delen.  

Aan tafel tijdens de brainstormsessies

Brecht van der Laan tijdens de pubquiz

Duurzaamheid woningcorporaties: een belangrijk onderwerp

De gedeelde kennis werd fanatiek vastgelegd. Elke tafel had tijdens de verschillende sessies grote flipovers gevuld met waardevolle bevindingen. De ene tafel maakte mooie toepasselijke tekeningen en de andere tafel schreef hun bevindingen op in bullet points. Een andere flipover werd gevuld met acties waarmee we het liefst morgen al mee zouden willen starten. De bevindingen werden bij elkaar gebracht en van de tafelsessies gingen we naar een plenaire setting. Tijdens de plenaire setting gingen de aanwezigen nogmaals met elkaar het gesprek aan over de notities die gemaakt waren. Zo werd er inhoudelijk doorgevraagd op de meest opvallende punten. Hierop volgend was het tijd om te stemmen. Iedere aanwezigen mocht 3 streepjes verdelen over welke waardevolle bevindingen hij of zij morgen eventueel mee zou kunnen starten. Zo werd het lekker conceet! Hierna was het tijd om telling op te maken om de acties van morgen te bepalen. Frank Zoeter, adjunct directeur Dura Vermeer Bouw Heyma, gaf hierna de samenvatting en sprak motiverende woorden uit. Om de acties vast te leggen, hebben we de samenvatting visueel gemaakt door middel van een infographic  

Doordat de woningcorporaties met elkaar het gesprek aan zijn gegaan kwamen belangrijke, waardevolle bevindingen naar voren. Denk aan het belang van het hergebruik van bouwafval als bouwmateriaal tijdens de bouw. Hiermee wordt het bouwafval namelijk beperkt en kunnen we de materiaal circulair inzetten. Het hergebruiken van materiaal is functioneel en duurzaam. Ook werd lef getoond door uitspraken als ‘durf kleiner te worden’ te benomen. Dit met als doel om groei los te laten om efficiënter en slagvaardiger duurzaamheid op te kunnen pakken. Belangrijk om met zijn allen toch bewust van te zijn. Een zogenoemde ‘optiekaart behoort ook tot de mogelijkheden van morgen. Deze ‘optiekaart is een kaart waarop een uitgestippelde projectplanning staat. Het idee van deze kaart is dat de projectplanning de leidraad is voor de herstelwerkzaamheden aan de woningen. Hierdoor wordt voorkomen dat werkzaamheden in een korte tijd achter elkaar dubbel worden herhaald. Ook werd het belang van de inzet van het op kleine schaal testen van nieuwe mogelijkheden zoals tarnoc, turbineketels. Sorghum, wanden, zoutwateraccu’s ingezien. Iets wat in de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om zo snel mogelijk te kunnen verduurzamen weleens de oplossing zijn.  

Daarnaast waren er ook acties met minder stemmen, maar die zeker ook genoemd mogen worden. Deze minder populaire onderwerpen kunnen uiteraard ook prima opgepakt worden in de ogen van onze deelnemers. Acties met minder stemmen waren bijvoorbeeld een zelfvoorzienende daktuin. Een zelfvoorzienende daktuin kan onder andere zorgen voor minder energieverbruik. Ook is vooraf financieel inzicht in verschillende scenario’s, zoals renoveren of sloopnieuwbouw wenselijk. Dit helpt de woningcorporaties sneller de juiste keuzes te maken. Een integrale benadering voor het toepassen van duurzaamheid, BIM 360, vakmanschap en anders durven denken behoren tot de acties van morgen

Delen van de bevindingen

Netwerken

Netwerken Woningcorporatie

Na afloop van het Duurzaamheidsevenement bleef het nog lang ‘onrustig’ in Foyer Cafe Walhalla. Onder het genot van een rotterzwam bitterbal en een drankje werd er nog lang nagepraat, kennis opgehaald en gedeeld. En uiteraard werd de verbinding met elkaar opgezocht.  

Wij kijken vol trots terug op een geslaagd evenement. Want door op deze manier woningcorporaties bij elkaar te brengen, samen verschillende brainstormsessies te doorlopen wisten we tot mooie conclusies te komen. Wij willen Foyer Cafe Walhalla bedanken voor de gastvrijheid, Brecht van der Laan voor zijn oneindige energie voor het evenement en de woningcorporaties voor hun deelname.  

Meer weten?

Ben jij net zo benieuwd geraakt naar de bevindingen van het Duurzaamheidsevenement 2022? Wij stellen de infographic voor jou beschikbaar zodat jij, net zoals de woningcorporaties, morgen al van start kan! Hopelijk kunnen we ook jou inspireren om stappen richting verduurzaming te gaan zetten. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.   

Wil jij graag meer weten over renovatie of ben jij geïnspireerd geraakt? Neem dan via onderstaande gegevens contact op met Stefanie of Frank. 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Stefanie Stulen

Senior projectmanager klant, markt en maatschappij Regio Zuid-Holland
Stefanie Stulen