Vorige
Nieuws

Start eerste nieuwbouw in M4H

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van gemeente Rotterdam doopte dinsdag 9 april met een drone het vroegere Ferro kantoor naast de iconische gashouder en wenste het een behouden her-nieuwbouw. Dit deed de wethouder samen met Boudewijn Siemons CEO & COO a.i. van het Havenbedrijf, Edwin Blom Directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Heyma en architect Maarten van Bremen van GROUP A. Havenbedrijf Rotterdam transformeert Ferro Offices naar een duurzaam kantoorverzamelgebouw voor een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven.

Galileipark in M4H

In het Galileipark werkt straks een nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven aan energietransitie, circulariteit en nieuwe mobiliteit. Samen met onderwijs- en kennisinstellingen maken zij de haven en fabrieken, de kades en de schepen, groener, slimmer, beter en sneller. In het Galileipark ontwikkelt Havenbedrijf Rotterdam de ideale omgeving voor bedrijven die op zoek zijn naar een open innovatiemilieu dichtbij onderwijs- en kennisinstellingen en goede (haven)faciliteiten. Voor Boudewijn Siemons is dit nieuwe stadshavencluster het voorbeeld voor een schone wereldhavenstad. “Er zijn maar weinig plekken waar bedrijven kunnen experimenteren met nieuwe producten en processen. We moeten bouwen aan nieuwe technologieën. Daar hebben we mensen voor nodig, die hier kunnen werken én wonen. Stad en haven hebben elkaar keihard nodig!”

Wonen en werken

Ferro Offices wordt een verzamelgebouw voor deze maakbedrijven. Chantal Zeegers gelooft in de kracht van dit gebied: “Hier werken en wonen mensen straks echt samen.” In de Merwehaven wordt een nieuwe stadswijk gebouwd met 2000 woningen, waarvan meer dan de helft van de woningen betaalbaar zijn. Volgend jaar gaat de eerste paal in de grond.

Duurzaam bouwen

Architectenbureau GROUP A ontwierp Ferro Offices. Group A is gevestigd in het nabijgelegen Keilepand en sterk betrokken bij de gebiedsontwikkeling van M4H. “Omdat we het bestaande casco van het Ferro kantoor uit 1969 hergebruiken voor een nieuw gebouw, spreken we van her-nieuwbouw,” vertelt architect Maarten van Bremen. Door hergebruik van het casco komt de CO2-uitstoot naar schatting 75% lager uit dan bij volledige nieuwbouw. De biobased gevel, pv-panelen op het dak en het energielabel A++++ doen recht aan de duurzaamheidsambities van de vastgoedontwikkelingen in het hele gebied.

Wethouder Chantal Zeegers vindt M4H een mooie showcase: “Fantastisch dat er CO2-besparend wordt gebouwd. Mensen steken hier hun nek uit als het gaat om duurzaam bouwen.”

Het kantoor op het terrein van de voormalige gashouder wordt gasloos opgeleverd. “En met een ‘all electric’ bouwplaats wordt de uitstoot ook tijdens de bouw geminimaliseerd”, benadrukt Edwin Blom, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Heyma, verantwoordelijk voor de realisatie van Ferro Offices. “We willen met dit mooie, duurzame ontwerp, de toekomstige huurders een goed kantoor en onderzoeksruimtes geven. Dit is een spannend gebied, volop in ontwikkeling.”

Rotterdam Makers District

M4H en RDM Rotterdam vormen samen het Rotterdam Makers District. Hier ontwikkelen gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf een geheel nieuw stadshavengebied, waar straks wonen, werken en leren samengaan. De start van het eerste gebouw in dit gebied bracht ook de community weer samen, zoals bleek uit de enorme opkomst in het Keilepand, waar de start plaatsvond. Ondernemers van beide oevers waren aanwezig en dit bood direct een prachtige gelegenheid om nieuwe contacten te leggen. Gericht op vernieuwing, samenwerking en collectiviteit. Boudewijn Siemons: “RDM is de kraamkamer voor innovatie en het Galileipark in M4H dé locatie voor groeiende bedrijven en scale-ups.”

Huren in Ferro Offices

Vanaf het 2e kwartaal 2025 zijn units vanaf 350m² beschikbaar voor verhuur. Meer informatie via BriQ (briq.nl) en CBRE (cbre.nl).

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Edwin Blom

Directievoorzitter Renovatie Regio Heel Nederland
Edwin Blom
Bouw & Vastgoed

Edwin Lansbergen

Projectleider Regio Zuid-Holland
Edwin Lansbergen