Vorige
De Nieuwe Noorderboulevard

Een nieuwe functie, met behoud van karakter.

De Noorderboulevard is een belangrijke plek voor Rotterdam Noord. Daarom hebben we vanuit Dura Vermeer Bouw Heyma met verschillende partners samengewerkt om de huidige gebouwen van een nieuwe functie te voorzien. Hierbij hebben we rekening gehouden met de wensen en het karakter van de wijk.

Deze plek, gelegen aan de Zwart Janstraat in Rotterdam-Noord, heeft met de transformatie van twee voormalige schoolgebouwen het winkel- en woonaanbod in de wijk versterkt. De twee gebouwen hebben achter de gevel een volledig vernieuwde functie gekregen: een supermarkt. De monumentale gevel van een van de schoolgebouw is in dit geval behouden gebleven. De gevel van het andere schoolgebouw is volledig opnieuw opgebouwd. Dit om het aanzicht hetzelfde te laten, maar het bouwwerk achter de gevel te vernieuwen.  

Tijdens de werkzaamheden hebben de monumentale schoolgevel uit 1890 gestabiliseerd en ervoor gezorgd dat deze geïntegreerd is in de nieuwbouw. Ook is het naastgelegen pand aan het schoolpand gekoppeld om zo te betrekken bij de supermarkt. Boven de supermarkt zijn 10 appartementen gerealiseerd. Het is een bijzonder project waarin we de huidige bebouwing eromheen zo min mogelijk wilden belasten. Om die reden werd er trillingsvrij geheid.

Nieuwe appartementen

Monumentale gevel uit 1890

Stabilisatie van de gevel

Met behoud van karakter een oude gevel renoveren 

Wij geloven dat wat waarde heeft, behouden moet worden. Historische elementen, zoals plakkaten in de gevel die meer over de geschiedenis van het pand vertellen, zijn bewaard, opgeknapt en teruggeplaatst. Dit is ook het geval voor de karakteristieke gevel van het schoolgebouw aan de 2e Pijnackerstraat uit 1890. We hebben de gehele gevel behouden en enkel toegevoegd wat een meerwaarde is voor de nieuwe functie van het pand. Om het aanzicht te bewaren is de hardstenen plint onder de ramen van het oude schoolgebouw behouden. Het dak hebben we vervangen zonder het aanzicht, de kleur of het materiaal te wijzigen. Op deze manier zijn de historische elementen bewaard gebleven en hebben we ervoor gezorgd dat het pand er weer voor een lange tijd tegenaan kan.

Het gevel van het schoolgebouw aan de 3e Pijnackerstraat hebben we herbouwd. De oorspronkelijke voorgevel, inclusief zichtbare zijgevels zijn volledig vernieuwd. Ook hier hebben we er uiteraard voor gezorgd dat de bijzondere gevelelementen terug zijn gekomen. 

Karakteristieke gevelelementen

Originele elementen zijn teruggeplaatst

"Dat wat waarde heeft, willen we behouden."

Foto's van Laurens Kuipers en Martens Multimedia

Wil je meer weten over het project? Neem via onderstaande gegevens contact op met Edwin. Heb je ook interesse in de renovatie en/of transformatie van een van jouw panden? Neem dan contact op met Stefanie.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Edwin Lansbergen

Projectleider Regio Zuid-Holland
Edwin Lansbergen
Bouw & Vastgoed

Stefanie Stulen

Senior projectmanager klant, markt en maatschappij Regio Zuid-Holland
Stefanie Stulen