DURA VERMEER HERDEFINIEERT CIRCULAIR BOUWEN MET PROJECT LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN DOOR GEBRUIK DONORSTAAL URBAN MINER
's-Hertogenbosch, 8 februari 2024 | Dura Vermeer Bouw Zuid geeft een vernieuwde betekenis aan circulair bouwen met de realisatie van een ultramodern schoolgebouw voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Het project maakt gebruik van 'donorstaal', afkomstig van Urban Miner, een spin-off van Dura Vermeer en een marktplaats voor circulaire bouwmaterialen.
Rutger Veldhoen, directievoorzitter van Dura Vermeer Bouw Zuid: "Met dit vooruitstrevende project onderstrepen we onze toewijding aan duurzaamheid en circulariteit. Het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven is niet alleen een schoolgebouw, maar een levend bewijs van onze innovatieve benadering om een circulaire toekomst vorm te geven. We creëren niet alleen structuren, maar duurzame veranderingen voor de generaties die komen."
Een staaltje omdenken
Projectleider Harm Wingens benadrukt: "De stalen balken zijn grondig getest, bijvoorbeeld op Chroom 6 en staalkwaliteit, en zijn in een staat gebracht waarin ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Het profiel blijft behouden, maar er worden nieuwe kop- en voetplaten op aangebracht. Het ontwerp is gebaseerd op deze hergebruikte balken, en niet andersom. Het is echt een andere benadering. Bovendien worden aluminium kozijnen, banken, leuningen, bestrating en vele andere materialen op een vergelijkbare circulaire manier hergebruikt. Het is echt prachtig om zo met circulariteit bezig te zijn."
Voor dit project wordt nauw samengewerkt met de gemeente Eindhoven, RoosRos architecten, Klimaatservice Holland, Goudstikker de Vries en uiteraard de gebruiker. Twee jaar geleden heeft Dura Vermeer al een soortgelijk project voltooid voor een school aan de Avignonlaan te Eindhoven met een vergelijkbaar bouwteam.
Hoofdconstructeur Marc van Arkel beschouwt de realisatie van de nieuwe school als een buitengewoon leerzaam proces: "Dit project is ontzettend interessant, vooral door de prominente focus op circulariteit die als een rode draad door het gehele traject loopt. Het gebruik van donorstaal is een prachtige manier om materialen een tweede leven te geven. Aangezien we het staal tijdens de piek van de staalprijzen hebben aangeschaft en het grondig getest en gebruiksklaar hebben gemaakt, heeft de keuze voor gerecycled materiaal niet per se financiële voordelen opgeleverd. Dit benadrukt echter des te meer de sterke motivatie van het projectteam om zich in te zetten voor het welzijn van onze planeet. ”Ook vanuit een technisch perspectief brengt deze aanpak interessante uitdagingen met zich mee, vervolgt van Arkel: “Als constructeur worden we gestimuleerd om innovatief te denken en nieuwe benaderingen te verkennen. De publieke toegankelijkheid van de school brengt een divers scala aan belanghebbenden met zich mee, meer dan bij een gebruikelijk project. Welstandseisen, de behoeften van docenten en het budget spelen allemaal een rol in de besluitvorming en beïnvloeden de uiteindelijke keuzes die worden gemaakt. Al met al beschouw ik dit als een fascinerende case, en ik ben ervan overtuigd dat het resultaat grote tevredenheid zal opleveren."
Over Urban Miner
Dura Vermeer Urban Miner is begin 2021 van start gegaan en daarmee de jongste startup van Dura Vermeer. Hier komen de divisies Bouw en Vastgoed en Infra samen; vanuit beide disciplines wordt in deze hub aan de circulaire economie gewerkt. Urban Miner is gevestigd in de regio Rotterdam, waar gebruikte bouwmaterialen en gebouwonderdelen tijdelijk worden opgeslagen, om vervolgens bewerkt te worden en een nieuwe bestemming te krijgen. Hier komen opslag en transport uit de regio bij elkaar. Vanaf de bouwhub organiseert Urban Miner alle binnenstedelijke logistiek elektrisch, waardoor CO2-uitstoot en stikstof tot 70% met gereduceerd worden. De reststoffenverwerking bewerkt materialen en elementen zodat deze een tweede leven krijgen en opnieuw ingezet kunnen worden. Ali Sedaghat Tarigheh, Circulair Manager voor Urban Miner is ontzettend trots om een cruciale rol te spelen in de circulaire sloop van het Lorentz Casimir Lyceum in opdracht van de gemeente Eindhoven: “Ons streven naar hoogwaardig hergebruik van staal om de levensduur van materialen te verlengen, gaat hand in hand met het demonteren en opnieuw gebruiken van elementen. Door doelgericht te ontwerpen en te bouwen met demontage in gedachten, dragen wij bij aan een duurzame toekomst.”
Het proces
Gedurende de bouwperiode moet de school operationeel kunnen blijven, dat is mogelijk door de strategische keuze om de nieuwbouw achter de huidige school op dezelfde locatie te realiseren. Op woensdag 13 december 2023 vierde het team een mijlpaal met het bereiken van het hoogste punt. Dit bijzondere moment is uiteraard gevierd in aanwezigheid van alle betrokkenen.