Vorige
Nieuws

Leren en ontmoeten in het groen

Het Goede Doen draait om duurzame en gezonde omgevingen waarin mensen comfortabel kunnen leven, wonen en werken. Daar maken wij ons met elkaar sterk voor. Maar Het Goede Doen is méér dan dat. Ook buiten werktijd zetten wij ons in voor een gelukkige en gezonde wereld. Hoe? Dat is voor iedereen anders. Onze collega Kim Sporkslede, medewerker Klant en Markt vertelt hoe zij in Eindhoven haar steentje bijdraagt.

In 2020 heeft WIJeindhoven met Buurt in Bloei, het initiatief genomen om bewoners sterker met hun buurt de Woenselse Heide te verbinden. Toen Kim gevraagd werd om mee te denken, was zij direct enthousiast. ‘’Werken in de tuin vind ik ontspannend en rustgevend, ik denk dan nergens meer aan. En juist tijdens de lockdown gunde ik mijn buurtbewoners hetzelfde dicht bij huis. Samen in het groen bezig zijn verminderd eenzaamheid en verbindt jong en oud. Daar maak ik mij graag sterk voor; dat is voor mij Het Goede Doen.”

Het Goede Doen voor de omgeving


Buurt in Bloei was meteen enthousiast over het idee van Kim en Eloise, de buurvouw van Kim, om een buurtmoestuin te creëren in een parkje vlakbij huis. Naarmate het idee meer vorm kreeg haakte Buurt in Bloei het lokale speelpark ‘De Splinter’ aan. “Samen bedachten wij hoe wij het idee konden uitbreiden naar een echt voedselbos. Het doel? Een plek waar verbinden en leren in de natuur hand in hand gaan. Inmiddels staan er fruitbomen, verse kruiden, tomaten en komkommers in het tuinontwerp en is er volop aandacht voor biodiversiteit. Insectenhotels, bijenkasten en opgevangen regenwater versterken het natuurlijke evenwicht.

Het voedselbos komt uiteindelijk toch op een andere plek; een centraal braakliggend terrein. Het idee van omwonenden om hier parkeerplaatsen te realiseren sloot niet naadloos aan op de visie van de gemeente, ‘meer groen in het straatbeeld’. Het Voedselbos wel.

Eloise en Kim

De perfecte locatie

Leren voor jong en oud

Eenzaamheid komt steeds vaker voor. Mensen van verschillende nationaliteiten en leeftijden leven soms langs elkaar heen. Het voedselbos met een amfitheater, waar kinderen uit de buurt lessen en workshops volgen, brengt daar verandering in. ‘’Het is belangrijk dat mensen elkaar in het voedselbos ontmoeten én er ook iets kunnen leren over de herkomst van voedsel. Leerlingen uit buurt verzorgen de bomen, struiken en planten… dat is nog eens leren in de buitenlucht in zijn zuiverste vorm!”

Ook het lokale verzorgingstehuis Den Eerbrand heeft meegedacht over de inrichting van het voedselbos. In het geval dat de gemeente het initiatief ziet zitten worden ook deze mensen in de terreininrichting meegenomen. Ouderen kunnen er straks heerlijk wandelen omdat het terrein rolstoelvriendelijk wordt ingericht, met fijne rijpaden, bankjes en extra hoge plantenbakken zodat ook rolstoelgebruikers makkelijk hun handen in het zand steken. 

De plannen groeien

Suzan van Buurt in Bloei heeft zich enorm ingezet voor het Voedselbos. Samen met de gemeente Eindhoven maakt ze deze maand de plannen concreet, waarna Kim samen met anderen echt aan de slag gaat. ‘’Als mede-initiatiefneemster zit ik graag bovenop het ontwerp en de voortgang. Met name om het doel in het oog te houden: het verbinden van jong en oud en leren in en over de natuur’’. Als het project een ‘go’ krijgt draagt de gemeente Eindhoven bij aan de realisatie. “Verder zijn we afhankelijk van sponsorgeld”, vertelt Kim. “Wij zoeken nog sponsoren die willen bijdragen aan deze bijzondere plek. Dura Vermeer Bouw Zuid heeft alvast toegezegd 10 fruitbomen te doneren, nadat mijn verhaal in onze interne nieuwsbrief heeft gestaan. Zo fijn dat mijn werkgever bijdraagt aan mijn manier van Het Goede Doen!”

Kim kan niet wachten tot het voedselbos echt tot leven komt. Haar doel is bereikt als er veel mensen samen leren, elkaar ontmoeten en genieten van het groen. “Als dat gelukt is, heb ik het goed gedaan.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.