Vorige
Blog

6 voorbeelden: Hoe diversiteit en inclusie voor balans zorgen

Auteur: Daniëlle Kok – An de Stegge, HR-manager bij Dura Vermeer Bouw Hengelo

Dura Vermeer is een familiebedrijf. Al 168 jaar lang. Niet alleen op papier, maar sterk voelbaar in onze cultuur. Hoe zich dat uit? De parallellen tussen onze organisatie en een familie zijn heel groot. Doorgaans voelen familieleden een sterke onderlinge verbinding, helpen zij elkaar voort en zijn ze betrokken bij het thuisfront. Ieder familielid voelt zich welkom en gelijkwaardig maar tóch is geen enkel familielid hetzelfde, iedereen is uniek. Om onze ‘familie’ bij Dura Vermeer in balans te houden hebben we daarom veel aandacht voor diversiteit en speelt inclusie - het welkome gevoel - een grote rol.

Heel gewoon

Als we kijken naar de bouwbranche in Nederland is er steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie. De algemene trend neemt de laatste jaren enorm toe. Ondanks dat deze thema’s bij Dura Vermeer eigenlijk al decennialang ‘heel normaal’ voelen krijgen ze ieder jaar opnieuw prioriteit en aandacht. Want de maatschappij ontwikkelt zich enorm snel. Als je als organisatie een afspiegeling wilt zijn van deze maatschappij dient het daarom altijd alert te zijn, wendbaar te zijn en open te staan voor verandering.

Concrete voorbeelden

Ik laat je graag zien hoe we diversiteit en inclusie concreet maken binnen onze organisatie en hoe het bijdraagt aan onze missie Het Goede Doen: We willen namelijk plekken creëren waar mensen (meetbaar) gezond en gelukkig wonen of werken met een positieve impact op de natuur en de maatschappij. Dit geldt voor onze opdrachtgevers en eindgebruikers, maar óók voor onze medewerkers. Enkele voorbeelden hoe diversiteit en inclusie onze ‘familie’ versterken:

 1. De jeugd heeft de toekomst
  We verbinden ons intensief aan studenten, studieverenigingen en onderwijsinstellingen. Jaarlijks voorzien ongeveer 75 stagiairs en 15 trainees ons van frisse energie en nieuwe inzichten. Ze houden ons scherp op trends en veranderingen in de maatschappij. Mooi om te zien is dat deze doelgroep zich steeds meer inzet voor een duurzame toekomst. Daarnaast zien we een toenemende trend van vrouwelijke studentes die kiezen voor een toekomst in de bouw. Top!

 2. Kleuren en disciplines
  Niets menselijk is ons vreemd, vaak zoeken we de weg van de minste weerstand. In groepsverband voelt het comfortabel om bij de personen te gaan staan die het meest op je lijken. Dit zorgt echter niet altijd voor het beste resultaat, want de kans is groot dat je hetzelfde denkt en handelt. Bij Dura Vermeer Bouw Hengelo werken we daarom in waardestromen. Dit zijn multidisciplinaire teams die worden samengesteld op basis van de kleurenprofielen van onze medewerkers. Zo weten we zeker dat ieder teamlid complementair is aan elkaars functie, persoonlijkheid en drijfveren.

 3. Breed perspectief
  Gemêleerde teams werken niet alleen fijner en beter met elkaar, ze dragen ook bij aan een optimale invulling van de klantvraag. Want daar willen we natuurlijk zo goed en breed mogelijk antwoord op kunnen geven. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze tenderteams. Gemêleerde teams met verschillende achtergronden helpen de klantvraag zo goed mogelijk te doorgronden en begrijpen. Zo creëren we een breed perspectief op zowel het kwaliteitsdeel als het technische deel van de klantvraag.

 4. Bouwvrouwen
  Diversiteit uit zich in vele factoren, zo ook in genderdiversiteit. Mede om die reden hebben we EVA opgericht. EVA is ons vrouwennetwerk dat als doel heeft het verbinden, versterken en ontwikkelen van vrouwen op management- en lijnfuncties en het aandeel vrouwelijke topprofessionals bij Dura Vermeer te vergroten. Ook in de uitvoering zetten we mooie stappen. Denk bijvoorbeeld aan onze nieuwe kledinglijn voor onze vrouwelijke bouwplaatsmedewerkers. Of het feit dat we nu in onze lijsten en systemen ook Timmervrouw kunnen selecteren waar voorheen alleen de functie Timmerman stond. Om genderdiversiteit in de bouw op de lange termijn structureel in balans te brengen ligt de sleutel tot succes bij de instroom van medewerkers. Jaarlijks organiseren we daarom events zoals Girls Day (vmbo) en de Meiden in techniek-dag (mbo) om zoveel mogelijk vrouwelijke leerlingen te enthousiasmeren voor een loopbaan in de bouw. Dat dit jaar onze collega Marieke tot Bouwvrouw van het Jaar is verkozen helpt daar natuurlijk enorm bij!

 5. Branchediversiteit
  Naast diversiteit in het type mens brengt ook diversiteit in functies en branches ons veel. Op dit moment zijn er enorme uitdagingen op het gebied van de woningnood en de klimaatverandering. Wij kunnen daar als bouwbranche verandering in teweeg brengen. Maar als we blijven doen wat we al deden, krijgen we wat we al kregen. Daarom mengen we ons graag met andersoortige functies en branches. We kunnen namelijk veel van elkaar leren! Zo hebben we onlangs bioloog Daan en ecoloog Jeroen in ons landelijke team opgenomen om meer te begrijpen van de natuur en haar ecosystemen. Op het gebied van slimme logistiek zetten we dankzij collega Bouwe enorme stappen en dankzij onze designstudio begrijpen we doelgroepen en ontdekken we trends in de markt. We zijn zóveel meer dan alleen een bouwbedrijf.

 6. Inclusieve bouwsector
  Het hebben van een baan is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel mensen die graag willen werken, maar om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Een lichamelijke of geestelijke uitdaging beperkt hen bijvoorbeeld in mogelijkheden en daardoor ook in het vinden van een baan. Wij kijken graag naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Daarom zijn we onder andere verbonden aan een stichting met focus op (her)integratie in de arbeidsmarkt. Ook faciliteren we proefplaatsingen vanuit het UWV. Zo kunnen de werknemer en de werkgever op een prettige manier een potentieel arbeidsverband ontdekken.


Kostbaar bezit

Onze medewerkers zijn oprecht het kostbaarste ‘bezit’ van onze organisatie. Zij maken iedere dag weer de ambities van onze opdrachtgevers waar. Als iets kostbaar is, dan moet je daar zuinig op zijn en het met respect behandelen.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Daniëlle Kok – An de Stegge

HR-manager
Daniëlle Kok – An de Stegge