Vorige
Nieuws

Alle contracten gereed voor bouw windpark Zeewolde

Windpark Zeewolde heeft alle contracten gesloten die nodig zijn om het windpark in het buitengebied van Zeewolde te realiseren. Het gaat om alle grote inkoopcontracten met een totale waarde van ongeveer 400 miljoen euro. Ook wordt een contract voor 15-jaar stroomverkoop gesloten. Het is uniek dat 220 boeren, moleneigenaren en bewoners in het gebied dit zelf weten te klaar te spelen. En het is ook uniek dat zij grote investeringen doen nog voordat de financiering met de banken rond is. De start van bouw staat gepland voor de herfst 2019. 

Het inkoopcontract voor meer dan 320MW aan turbines is gesloten met de Duitse windturbinefabrikant Enercon. Het inkoopcontract van wegen, kabels en funderingen is gesloten met een combinatie van de Nederlandse bedrijven Dura Vermeer en GMB. Het operationeel-technisch beheercontract is gesloten met OutSmart en het stroomverkoopcontract is gesloten met het internationale Vattenfall.

“We zijn ervan overtuigd dat we met deze partners het windpark goed en snel kunnen realiseren en ook op de lange termijn goed kunnen managen”, zegt Algemeen Directeur van WPZ BV Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma. “We starten over een half jaar met de bouw van de eerste wegen en funderingen. Dat is voordat de financiering met de banken rond is. De investering in het transformatorstation is vorige maand al gedaan. Deze vroege investeringen zijn dus voor eigen rekening en risico. Het toont het lef van de boerengemeenschap die het project is begonnen en het vertrouwen in de realisatie van het windpark.”

In het projectgebied kan iedereen meedoen aan het windpark en bijna iedereen doet ook mee. Daarnaast kunnen de overige bewoners van Zeewolde en Almere ook investeren. De 220 molens die er nu staan, worden vervangen door 91 moderne exemplaren die een rustiger beeld in het landschap geven en samen bijna drie keer zo veel duurzame stroom zullen opleveren. Een grote bijdrage aan de energietransitie.

De grootschalige bouw van het windpark start na bankfinanciering. Die is naar verwachting aan het einde van dit jaar afgesloten. Eind 2021 is het park klaar. Het zal dan het grootste windpark in Nederland op land zijn.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.