Vorige
Nieuws

Ambitie Croeselaan is nu werkelijkheid

Dura Vermeer heeft met het installeren van de EnergyFloors de realisatie van de Croeselaan in Utrecht afgerond. In maart 2018 is gestart met de realisatie van deze groene, duurzame straat in het zeer dynamische stationsgebied van centrum Utrecht. Het project is binnen de gestelde MKI-waarde gerealiseerd. Dura Vermeer kreeg daarom complimenten van de opdrachtgever voor het nakomen van alle afspraken en het eindresultaat. 

Ongeveer een jaar terug is het projectteam gestart met het ontwerp van de Croeselaan in 3D. Hierin is rekening gehouden met mens en milieu wat heeft geresulteerd in diverse duurzame oplossingen. In de praktijk heeft dat geleid tot infiltratie van al het regenwater door een infiltrerende aquaflow fundering onder het asfalt. Er is dus geen hemelwaterafvoer op het riool aanwezig. Het funderings- en bestratingsmateriaal is grotendeels hergebruikt en in plaats van de bestaande grond te af te voeren en nieuwe bomengrond aan te voeren, is er Schimmel Dominante Humus Compost (SDHC) gemengd met bestaande ondergrond. Hierdoor waren minder transportbewegingen nodig. Daarnaast zijn er ook zonnepaneellichtmasten en bamboe verkeersborden toegepast. Alle duurzame maatregelen hebben ertoe geleid dat het project is gerealiseerd met een MKI-waarde 39.017, dat is een flinke reductie op de vooraf gestelde waarde van 122.600.

In de vormgeving van de Croeselaan is ook rekening gehouden met een groene, duurzame uitstraling. Het middengedeelte tussen de rijbanen van de Croeselaan is ingericht als verblijfsruimte voor bezoekers, ondernemers en omgeving. Zij kunnen plaatsnemen op een Solarbench, een zitbank met zonnepaneel inclusief aansluitingen om je telefoon en laptop op te laden. Kinderen kunnen spelen met de fitness- en speeltoestellen en tijdens het verblijf kan men energie opwekken door middels van de Energy Floors. Dit zijn tegels die energie opwekken als je er overheen loopt.

PRIMEUR IN NEDERLAND

Tijdens de uitvoering van het project, hebben er twee primeurs plaatsgevonden. Het fietspad is gemaakt van Ramac, waarin een geopolymeer de vervanger is voor de gebruikelijke cement. Het is de eerste keer in Nederland dat dit in de kleur rood is toegepast. Daarnaast heeft Dura Vermeer Ecopave XL aangebracht als asfaltdeklaag. De levensduur van Ecopave XL is tot twee keer langer dan van een normale asfaltdeklaag. Met het oog op het duurzame karakter is de Croeselaan een uitgelezen locatie om dit toe te passen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.