Vorige
Blog

Beter samenwerken in de brede school Sonate

In 2018 heeft Dura Vermeer Zuid de brede school Sonate in Etten-Leur opgeleverd middels een Design & Build-opdracht. Het gebouw biedt plek aan drie scholen, een kindercentrum en een multifunctionele ruimte die ook door de lokale wijkvereniging kan worden gebruikt. Het uitgangspunt was dat de gebruikers meer wilden samenwerken met behoud van eigenheid. Hoe bevalt het pand nu twee jaar later?

DESIGN & BUILD

“Ik vind het heel knap hoe Dura Vermeer Zuid in tien maanden tijd zo’n geweldig gebouw heeft neergezet”, zegt Francy Derijck, directeur van SBO Het Kompas. “Alles zoals wij het hebben bedacht staat er. Dit is echt iets om samen trots op te zijn.” Maar hoe zorg je ervoor dat alle wensen en eisen goed worden uitgevoerd? “Dat begon voor ons door samen met Wim Witsiers van de gemeente Etten-Leur al onze verschillende wensen en eisen zo goed mogelijk samen te stellen in een gebouwconcept. Dat ging als een geheel richting de aannemers.”

WENSEN EN EISEN

De vier directeuren wilden graag meer samenwerken, maar met behoud van eigenheid. Zo wilde bijvoorbeeld KBS ’t Carillon werkplekken op de gangen voor Daltononderwijs; SBO Het Kompas weinig prikkels voor de kinderen; PCPO Basisschool De Klankhof als kleinste school wel goede zichtbaarheid; en Kindercentrum Belle Fleur vanuit een centrale plek alle partijen goed kunnen bedienen. “Van alle inzendingen had Dura Vermeer Zuid daarbij als enige echt goed gekeken naar onze eisen en wensen”, vertelt Resi Beentjes, voormalig locatiemanager van Kindercentrum Belle Fleur. “Dura Vermeer Zuid blonk uit met het ontwerp, duurzaamheid en aandacht voor goede samenwerking.”

BOUWSTART

“Je bent tijdens het hele traject echt afhankelijk van de personen met wie je werkt”, zegt Francy. “Wij hebben heel erg geluk gehad met Wim Witsiers van de gemeente en Marcel Mutsaers van Dura Vermeer Zuid. Wim heeft ons overal bij betrokken. Hij wist vanuit zijn ervaring heel goed wat technisch mogelijk was en kon onze wensen goed vertalen richting Marcel. Tijdens het bouwproces konden we ook altijd tussendoor in goed overleg nog aanpassingen doen of even langskomen om iets te bekijken of op te meten.”

EERSTESTEENLEGGING

“We zijn door Dura Vermeer Zuid verschillende keren uitgenodigd om op de bouw te komen kijken”, vertelt Francy. “De eerste keer was om de eerste paal te slaan en daarna voor de eerstesteenlegging. Beide keren waren alle kinderen daarbij. Dura Vermeer Zuid had heel leuk een kruiwagenrace georganiseerd en alle kinderen mochten een eigen steen met verf versieren om te laten inmetselen. Daarna zijn er ook nog verschillende rondleidingen geweest. Dat hebben ze echt heel goed gedaan.”

GOEDE SAMENWERKING

De brede school Sonate ging na de zomervakantie van 2018 open. Op een gemiddelde dag lopen er in het gebouw zo’n 750 kinderen en vijftig personeelsleden rond. “We merkten al meteen dat het gebouw het gebruik heel goed ondersteunt”, zegt Fresi. “Het team van Dura Vermeer heeft goed geluisterd naar onze wens om veel samen te werken met behoud van eigenheid. Het is heel knap gedaan hoe de vleugels van het gebouw in elkaar over lopen. We hoeven letterlijk geen drempel over. Ik heb een trots gevoel als ik door het gebouw loop.”

Francy: “De meest waardevolle bijdrage van dit gebouw aan het onderwijs is dat we zo makkelijk bij elkaar kunnen binnenlopen. En voor de kinderen werkt het ook goed. We merken eigenlijk dat de ouders er meer moeite hebben, omdat die kleine scholen gewend waren.”

AANSLUITING BIJ DE WIJK

Francy: “Natuurlijk lopen we wel tegen wat dingetjes aan, zoals bepaalde branddeuren die erg zwaar zijn voor de kinderen en een personeelskamer die altijd druk is waardoor we er moeilijk kunnen vergaderen. Maar veel belangrijker is de verbinding en de positieve waardering uit de omgeving, dat het gebouw in de wijk past en door de mooie, lichte uitstraling niet zo massaal oogt. Elke keer als in naar school ga dan denk ik: dat hebben we toch echt goed gedaan.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.