Vorige
Nieuws

Boekelosebrug wint bronzen BIM Awards 2019

Mooi nieuws uit Brussel: het project Boekelosebrug won tijdens de uitreiking van de BIM Awards op 5 december de bronzen award in de categorie Infrastructuurproject. Een prachtige erkenning voor Dura Vermeer en NEY&Partners.

Tijdens alle fasen van het project is er gebruik gemaakt van verschillende soorten BIM-applicaties en modeleersoftware. In de tenderfase is de vorm van het brugontwerp bepaald middels wiskundige patronen en is het ontwerp vervolgens constructief volledig in een 3D-model berekend. Naast het bepalen van de vorm en de constructieberekeningen is de bouwbaarheid van het ontwerp van de brug bepaald door de brug tot op UO-niveau uit te werken en de bouwbaarheid middels een 4D-benadering uit te werken.

Naast de definitieve constructie zijn ook alle tijdelijke (hulp)constructies zoals vlechtsteigers en ondersteuningsconstructies in het model opgenomen en kon de impact van de constructies op de bouwfasering en bouwplaatsindeling vooraf gedetailleerd op elkaar worden afgestemd. Door de complexe vorm van de landhoofden is ook het volledige wapeningsontwerp gemodelleerd en gedetailleerd en zijn meer dan 10.000 unieke wapeningsstaven direct vanuit het model geproduceerd en op de bouwplaats middels een gecodeerd 4D draaiboek verwerkt.

MAAR DAAR HIELD HET NIET OP…

De doelstelling van het projectteam was om het BIM-proces niet te laten eindigen in het ontwerpstadium, maar BIM naar de bouwplaats te brengen zodat ook de werknemers op de bouwplaats de voordelen van BIM konden ervaren. Door het projectteam zijn er twee technieken toegepast waarbij het project de primeur had om als eerste de door Dura Vermeer Materieel ontwikkelde Digivault toe te passen. De timmermannen en betonijzervlechters konden middels deze bouwplaats BIM-kast tijdens de werkzaamheden zelf een beeld vormen van details in het model en konden zij zichzelf controleren of er conform ontwerp werd gewerkt.

Samen met Recreate is een nog verdergaande ontwikkeling bedacht waarmee het BIM-model middels gebruik van een Hololens in Mixed Reality maatnauwkeurig op de bouwplaats kon worden geprojecteerd. Deze techniek, Engineering en Building in Mixed Reality (EBMR), heeft zelfs de aandacht van Microsoft getrokken.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.