Vorige
Nieuws

Bouw ecoduct Asselsche Heide naar volgende fase

In het afgelopen weekeinde is door Dura Vermeer hard gewerkt op de Asselsche heide. Met 35 betonnen liggers van ieder 33 ton is in amper 12 uur tijd het dek van het nieuwe ecoduct op z'n plek gelegd. De combinatie van knap vakmanschap, een uitstekende voorbereiding en vroeg uit de veren, zorgde ervoor dat de liggers met gemak binnen de buitendienststelling zijn ingehesen en gemonteerd.

De liggers vormen de basis van het dek van de nieuwe natuurbrug ten westen van Apeldoorn, die de barrièrewerking van het onderliggende spoor opheft en het noorden en zuiden van de Veluwe met elkaar verbindt. Bovenop de 35 liggers over het spoor wordt een laag beton van 20 centimeter gestort en daarop komt weer een laag van 60 centimeter aarde.

Dura Vermeer is voor dit project geselecteerd om onze duurzame aanpak. Zo wordt de grond die eerder is afgegraven voor de aanleg, hergebruikt in de dikke laag die op het dek wordt aangebracht. De zaden uit het gebied blijven op die manier in de grond zitten en de komende jaren doet de natuur de rest qua begroeiing. Ook wordt het regenwater dat van het ecoduct komt, opgevangen in poelen met water. Deze poelen hebben een grote aantrekkingskracht op de dieren waardoor ze vanzelf op het ecoduct afkomen en het spoor kunnen oversteken. Dura Vermeer heeft rondom het ecoduct aan alle zijden van het spoor ook 900 meter wildrasters aangebracht. Hierdoor worden de dieren nog beter naar het ecoduct geleid, zodat aanrijdingen met treinen beter voorkomen kunnen worden.

Fotografie: Prorail

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.