Vorige
Nieuws

Communicatie is het belangrijkste wapen als het gaat om veiligheid

Dura Vermeer Renovatie Midden West werkt mee aan de realisatie van Het Jeroen Pit Huis, een innovatief zorgcentrum voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun gezinnen op het terrein van Amsterdam UMC. Veiligheid is tijdens de bouw het belangrijkste thema, maar hoe wordt dit geborgd? Dat bespreken uitvoerder Peter ter Reehorst en bestuurslid van de stichting Het Jeroen Pit Huis Petra Bakker.

‘We werken veilig of we werken niet’, is het motto van Dura Vermeer. Een motto dat voor uitvoerder Peter een vanzelfsprekendheid is. “We sturen er elke dag actief op dat we de risico’s op de bouw zo klein mogelijk maken. Van een stukje veiligheidscultuur waarin we elkaar aanspreken op gedrag en kledij tot omgevingsveiligheid waarbij we rekening houden met de overlast voor de omgeving van de bouwplaats. Veiligheid zit verweven in alles wat we doen.” De bouw van Het Jeroen Pit Huis, een transitiehuis voor chronisch ernstig zieke kinderen en hun gezinnen, is daarin geen uitzondering. “In de basis zijn onze veiligheidsregel en –normen voor elk project hetzelfde.”

Peter samen met Job Dura tijdens het slaan van de eerste paal

Uniek aan dit project is de ligging op het AMC-terrein. Peter: “We moeten alles logistiek zo inpassen dat het geen belemmering geeft voor het ziekenhuis. Zo moeten we qua transport rekening houden met de werktijden van het personeel, maar ook met ziekenhuispatiënten die zo nu en dan een ommetje maken op het terrein. Binnen de bouwhekken gelden onze regels, maar daarbuiten vallen we onder het regime van Amsterdam UMC. Alles gebeurt in overleg.”

Ook de grote hoeveelheid werkbezoeken is project specifiek. Petra: “Omdat het zorgconcept nieuw en innovatief is, vind ik het belangrijk dat onze medewerkers inzage hebben in hoe de zorg voor deze kwetsbare doelgroep zo veilig mogelijk wordt ingericht.” Het Jeroen Pit Huis is een geheel nieuw zorgconcept waar chronisch ernstig zieke kinderen samen met hun gezinnen leren omgaan met hun ziekte in een huiselijke setting. Er worden acht zelfstandige appartementen gecreëerd in het tehuis waar hoogwaardige kinderverpleegkundige wordt geleverd.

Tijdens de werkbezoeken maakte het bestuurslid kennis met de zogenoemde veiligheidscultuur op de bouwplaats. “Ik kom niet uit de bouwwereld, maar ben enorm onder de indruk van de professionaliteit rondom veiligheid en alle regels die in acht worden genomen. Van afgebakende looproutes en regels rondom de toegankelijkheid van het terrein tot de houding van de mensen op de bouw. Er wordt actief rekening gehouden met elkaar en dus ook met onze werkbezoeken. Ik heb daar bewondering voor. Er is aan alles gedacht om elkaar niet in gevaar te brengen.”

Om de veiligheid te kunnen waarborgen, is er volgens uitvoerder Peter op elk moment alertheid nodig. Wij starten daarom elke dag met de veiligheidsinstructies aan het team. Wat moet er die dag gebeuren, wat zijn daarbij potentiele risico’s, wat is de dag ervoor minder goed gegaan, hoe kunnen ze dat nu voorkomen; en die instructies herhaalt hij meerder keren per dag. Heldere communicatie is het belangrijkste wapen als het gaat om veiligheid.” De uitvoerder legt uit dat aan de voorkant van een project alle risico’s in kaart worden gebracht, maar dat de handhaving van de maatregelen een dagtaak is. “Risico’s blijven er nou eenmaal in de bouw, maar we doen alles om ze zo klein mogelijk te maken.”

Maar veiligheid op de bouw gaat verder dan veiligheidscultuur en omgevingsveiligheid, de uitvoerder vertelt dat de constructieve veiligheid van dit project bijvoorbeeld een flinke uitdaging was. “Het gaat om een stalen constructie in combinatie met houtskeletbouw. De verbinding tussen die materialen was een groot vraagstuk. Het heeft veel tijd en denkwerk gekost om een sterk en stabiel skelet te creëren binnen een strak budget.” Inmiddels staat de constructie ‘als een huis’, volgens de uitvoerder.

En dan is er ook nog veiligheid ín het huis. Kan de zorg veilig verleend worden, zijn de vluchtroutes goed in orde, zijn de vloeren niet te glad of te stroef, de tafelpunten niet te scherp en het speelgoed niet te klein, zitten de stopcontacten op veilige plaatsen, werken alle oproepsystemen, waar bervinden zich de dode hoeken in het pand; de lijst gaat door en door. Petra: “Veiligheid is essentieel voor deze kwetsbare doelgroep.” Peter knikt instemmend mee: “Er komt ongelooflijk veel bij dit project kijken, het is een soort miniziekenhuis. Veiligheid staat tot in de kleinste details bovenaan de prioriteitenlijst.” Zo zijn onder meer alle appartementen zo ingedeeld dat er ruimte is voor rotaties van rolstoelen en bedden, zijn de kranen begrensd, is er een centrale keuken waar gezinnen samen kunnen koken en heeft elke woning een eigen oproepsysteem.

Tot slot is ook gedacht aan het gevoel van veiligheid. Want volgens het bestuurslid van het huis is veiligheid meer dan een lijst met zaken die je afvinkt. “Ouders komen vol emoties met een ziek kind terecht op een nieuwe onbekende plek. We willen dat ze zich thuis voelen in een warm pand dat ze omarmt.” Hoe dit gevoel is gewaarborgd? Peter: “Er zijn bewust keuzes gemaakt in materiaalgebruik en kleur. Het is nu nog een kale boel, maar over een paar maanden stap je hier een andere wereld in met veel groen, een mooie lichte gevel, en veel glas.” Het thuisgevoel wordt geborgd door onder meer de hoge geluidsnorm van de wanden en de geluidsdichte deuren. “Gezinnen hebben hier echt hun eigen plekje en volledige privacy”, aldus de uitvoerder.

De bijzondere doelgroep maakt het project voor Peter speciaal. “Er zit veel gevoel achter. Dit gebouw krijgt een hele belangrijke functie en ik ben trots dat wij hier aan bijdragen.” Petra: “Ik vind het schitterend te zien dat iedereen het project zo’n warm hart toedraagt, we werken samen als een team aan dit belangrijke doel.”

De mijlpaal van het hoogste punt is inmiddels gevierd en doelstelling is om voor het winterweer waterdicht te zijn. Binnen wordt momenteel volop gewerkt aan het plaatsen van de binnenwanden. Wat het bestuurslid betreft kan het niet snel genoeg gaan: “Ik kan echt niet wachten. Ik gun het de kinderen en hun ouders de veiligheid en geborgenheid van dit pand.”

Petra

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.