Vorige
Nieuws

Dag van de Veiligheid: die zag je vast wél aankomen

Het is vandaag de Dag van de Veiligheid in de bouw, ook wel de Bewust Veilig-dag genoemd. Speciaal voor deze dag zetten onze veiligheidsexpert Pieter-Jan Licht en Dumperts presentator René van Leeuwen in deze laatste aflevering van onze veiligheidscampagne ‘Die zag je niet aankomen’ de grootste risico’s in de bouw nog eens op een rij.

Veilig en gezond werken is alle dagen van het jaar belangrijk, maar op de Dag van de Veiligheid staan we hier extra bij stil. Dit jaar begonnen wij al vroeg met de voorbereidingen. In de afgelopen weken lieten Pieter-Jan en René in meerdere video’s duidelijk zien wat de top-5 risico’s zijn. Het krachtig advies van Pieter-Jan:

  • Aanrijdgevaar: zorg dat mensen je zien, maak oogcontact.
  • Valgevaar: maak de randbeveiliging in orde, zorg dat je werkplek schoon is en dek sparingen af.
  • Gevaarlijke stoffen: bescherm jezelf, kijk naar de pictogrammen, weet waar je mee werkt en vraag naar het productinformatieblad.
  • Elektrocutie: zorg dat de spanning eraf is en volg de procedures.
  • Hijsen en verticaal transporteren: sta nooit onder de hijslast, gebruik gecertificeerd materiaal, sla alleen een last aan als je daartoe bevoegd bent en communicatie is de sleutel.

 

Veiligheid is een teaminspanning

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw zijn deze vijf toprisico’s benoemd.  Met de veiligheidscampagne - die op 23 februari gelanceerd is - willen wij iedereen bewust maken van de gevaarbronnen, de mogelijke risico’s en de noodzakelijke maatregelen. Pieter-Jan: “Veilig werken doe je met elkaar, als team in de hele keten. Wij moeten met z’n allen alles op alles zetten zodat niemand op de bouwplaats een ongeval krijgt.”

Veiligheid begint al binnen. Op kantoor, bij het maken van de allereerste plannen. En zo verder, de bouwplaats op - tot en met de oplevering, nazorg en onderhoud. Alles moet kloppen. Alleen dan kunnen we zeggen: de bouw is ons werk.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.