Vorige
Nieuws

De ene innovatie is de andere niet

‘Wanneer is iets een innovatie?’ Dit is één van de meest gestelde vragen die ik (Sanne Kroon) tegen kom in mijn werk als innovatiemanager bij Dura Vermeer.

Als je de Van Dale erbij pakt wordt innoveren gedefinieerd als: ‘het invoeren van een nieuwigheid’. Innovatie betekent dus letterlijk: vernieuwing. De discussie gaat hierdoor meestal over hoe vernieuwend een idee moet zijn om zich te kwalificeren als innovatie. Vaak gaan de gedachten dan meteen naar grote uitvindingen die de wereld op z’n kop zetten. Ik zou graag zien dat we ook de dagelijkse vernieuwingen in producten en processen erkennen als innovatie. De simpele oplossingen om een product of proces beter te maken zijn ten slotte ook vernieuwingen. Innovatie is daarmee al onderdeel van je dagelijkse werk en dus onderdeel van jou!

VELE SOORTEN EN MATEN

Heb je weleens bewust stilgestaan bij de innovaties om je heen?
Je woning met ketel of warmtepomp. Het type glas of soort vloerafwerking. Je vaatwasser of wasmachine, en zelfs de douchekop. De weg waar je elke dag overheen rijdt. De auto of fiets waarmee je dit doet, nog altijd diesel of al elektrisch en straks misschien wel zelfrijdend. De lantaarnpaal, de stoplichten, de stoep, de voertuigen van andere weggebruikers. De windmolens langs de weg. Het kantoorpand waar je in werkt. Het bureau waar je aan zit, eerst een blad op vier poten, nu een verstelbaar zit-sta model. Het koffiezetapparaat, de printer, het digibord, ik kan nog wel even doorgaan.

Innovaties zijn er in vele soorten en maten, variërend van klein tot groot. De mate van vernieuwing ten opzichte van de huidige activiteiten is daarbij een belangrijk criterium. Zo zijn er incrementele innovaties, ook wel verbeteringen, zoals onze nieuwe bewonersapp Reno voor onderhoud- en renovatieprojecten. Maar ook disruptieve innovaties, die een hele markt raken, zoals De Circulaire Weg. Het is eigenlijk niet relevant om je af te vragen of iets innovatief is. De vraag die pas echt waarde toevoegt is: Hoe kunnen we dit idee realiseren?

INNOVEREN DOE JE NIET ZOMAAR

Je leest dit blog waarschijnlijk op een laptop, mobiele telefoon of tablet, allemaal apparaten die voor 1980 nog niet bestonden. De dingen die wij nu heel vanzelfsprekend vinden waren ooit vernieuwend en dus innovatief. Toch vinden we niet al het vernieuwends altijd innovatief. Dit heeft te maken met het eerste stukje van de definitie: ‘invoeren’. Een succesvolle innovatie heeft impact. Er verandert iets door de invoering van het idee. Innoveren doe je dus niet zomaar. Door middel van innovatie kan je doelen en wensen bereiken. Bij Dura Vermeer werken we aan veilig, duurzaam en digitaal bouwen. Via de interne Dura Vermeer Innovatieprijs 2019 halen we gericht ideeën op om succesvol te innoveren en onze ambities waar te maken. Weet jij hoe Dura Vermeer duurzamer kan bouwen? Of heb je ideeën over digitalisering in de bouw? Ga dan naar: www.innoverenbijduravermeer.nl

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.