Vorige
Nieuws

‘De Kweibrug' verbindt Ooijen en Broekhuizenvorst

Op 29 maart is de nieuwe brug tussen Ooijen en Broekhuizenvorst geopend voor verkeer. Wethouder Bob Vostermans (Gemeente Horst aan de Maas) verrichtte samen met Gijs Ploegmakers (voorzitter stuurgroep Mooder Maas, waar Dura Vermeer onderdeel van is) de officiële openingshandeling in het bijzijn van ruim 150 belangstellenden. Gedeputeerde Hubert Mackus (voorzitter stuurgroep Ooijen-Wanssum) onthulde samen met de familie Clabbers de naam van de brug: ‘de Kweibrug’. Het hagelnieuwe asfalt van de brug werd als reusachtig krijtbord gebruikt door kinderen uit Ooijen en Broekhuizenvorst. Zij schrijven als eerste hun namen op het wegdek voordat het eerste verkeer van de brug gebruik mocht maken.

OOIJEN BIJ HOOG WATER: EILAND IN DE MAAS

Zonder deze brug zou Ooijen bij hoog water in de Maas een eiland worden. Dankzij de Kweibrug blijven Ooijen en Broekhuizenvorst in de toekomst bereikbaar als de Oude Maasarm bij hoog water weer mee gaat stromen. Dat komt naar verwachting ongeveer één keer per tien jaar voor. Wethouder Bob Vostermans noemt de opening van de brug “een belangrijke stap naar fijn en hoogwaterveilig wonen en verblijven in Horst aan de Maas”. De brug is ongeveer 200 meter lang en biedt prachtig uitzicht over de Oude Maasarm en hoogwatergeul Ooijen.

‘DE KWEI’: KADE, KOEWEIDE OF KWEE?

Gedeputeerde Hubert Mackus (voorzitter stuurgroep Ooijen-Wanssum) onthulde samen met de familie Clabbers de naam van de brug: ‘de Kweibrug’. Ook de voormalige boerderij van de familie droeg die naam. ‘De Kweibrug’ –of een variant er op- werd door omwonenden maar liefst 21 keer voorgedragen. Mackus roemt de betrokkenheid van de omgeving bij het project: “In totaal reageerden 48 inwoners met 83 voorstellen voor de naam. In een gebied met zo’n rijke historie is een verwijzing naar de geschiedenis op zijn plaats. ‘De Kwei’ slaat in alle opzichten een brug tussen verleden en toekomst.” De naamgevers verschillen van mening over het waarom van ‘de Kwei’. Ze verwijzen naar de woning van de familie Clabbers, naar Quay (kade) of Koeweide. Enig speurwerk leidt tot een andere conclusie: ‘kwei’ verwijst naar kweestruiken die goed gedijden in de vochtige grond en waarvan men vroeger dacht dat de vruchten een geneeskrachtige werking hadden. De opening van de brug vormt een bijzondere mijlpaal voor de gebiedsontwikkeling en in het bijzonder voor de bewoners van Ooijen en Broekhuizenvorst.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.